De ce este aleasa specializarea mate-info?

Sistemul românesc educațional se îndreaptă într-o direcție bună, cel puțin așa văd eu situația (care nu este prea roz, recunosc, dar nu a fost niciodată). În realitate, sistemul educațional românesc, deși este pe calea cea bună, reprezintă dovada falimentului educației. Dacă nu era controlat cu mare atenției, în toate statele putea ajunge într-o situația asemănătoare, situație în care:

 • bazele sunt puse pe toceală;
 • partea practică lipsește cu desăvârșire;
 • curriculum neadaptat;
 • uniformizare;
 • creativitatea este pedepsită;
 • accentul cade pe neinformare.

Să revenim la întrebarea din titlu.

Răspunsurile sunt simple: dat fiind faptul că profilul real din cadrul filierei teoretice este cel mai răspândit, lipsesc alternative, iar elevii sunt nevoiți să bifeze acest profil, această specilizare. Matematica și informatica se află printre cele mai răspândite, cu toate că jumătate din absolvenții de liceu nu iau bacul. Este, așadar, o lipsă de informare propagată.

Este cea mai cunoscută, este cea mai aleasă. Ce îi face pe elevi să nu își schimbe specilizarea? Răspuns simplu, din nou: lipsa alternativelor (sau dacă există, se află la o disanță enormă de casă, iar sărăcia reprezintă un obstacol enorm), mentalitatea celor din jur. Aici mă refer la anturaj și familie, locuri unde sunt răspândite gândirile de tipul: „asta ai ales, asta termini”, „doar așa poți să faci ceva în viață”. Din nou, cauza este lipsa de informare.

Punctul al treilea este reprezentat de lipsa unei viziuni asupra viitorului. Când intri în clasa a IX-a, nu știi unde să dai mai departe. În România se pune accentul, îngrozitor de mult, pe: liceu-facultate. De ce oare nu începem și noi să gândim, în sensul: liceu-gap year-facultate sau doar liceu. Un motiv este lipsa condițiilor de trai pentru acel an, precum și lipsa unui job. Fiind tratat ca neexperimentat, nu ai nicio șansă, fără apelul la o fabrică de diplome, să pătrunzi pe piața muncii. Iar în mediul rural, nu poți fi decât mort, mort de foame, desigur. Nu ai ce face și există o singură soluție: agricultura. Ce agricultură? Una inexistentă, neperformantă, învechită, demodată, fără capacitatea de a fi competitivă. Elevii decid că este mai bine să își petreacă câțiva ani prin liceu și prin facultate și … poate… poate se va ivi ceva. De asemenea, se bazează strict pe acumularea de cunoștințe, fără a dobândi competențe.

Motive mai există, unul dintre principalele fiind promovarea unei false imagini asupra acestei specializări, axată pe lapte și miere, uitând de faptul că este doar o specializare pentru care, după patru ani, îți dai seama că nu ai dobândit nimic. Acest lucru s-a întâmplat începând cu căderea comunismului, una dintre cele mai mari pete negre din istoria României.

Ai ceva de adăugat? Nu ezita!

6 Replies to “De ce este aleasa specializarea mate-info?”

 1. Eu , ca eleva de liceu ,indraznesc sa spun ca specializarea mate-info este raspindita nu din lipsa alternativelor ci din cauza ca este o specializare mai promovata asa cum ai precizat si tu. Se merge pe principiu [cel putin la tara ,unde locuiesc eu] ca cel care merge la liceu la mate-info este deja un geniu in formare ,dar cand este vorba de filologie ,sau stiinte sociale , ca in cazul meu ,totul este privit…cum sa zic…ca si cum acestea nu sunt egale cu matematica si informatica. Ceva gen , ce-i aia filo , ma? Limba romana , oricine poate sa spuna doua vorbe si gata…pe cand matematica…Nu mai zic de cei care merg la un liceu de arta…sau la licee industriale…

 2. Tind sa cred ca eu am pus problema inainte sa redactezi acest articol cu care sunt intru totul de acord. In Romania cuvantul specializare a iesit din tipar, mate-info este o specializare, dar in limbaj colocvial se foloseste termenul de “profil”: “La ce profil esti ?” “Mate-info”. Am ales mate-info dintr-o personala frustrare, in invatamantul gimnazial nu beneficiam de materia informatica, ceea ce ma impulsiat sa aleg acesta specializare pentru a ma axa in acest domeniu. Peste ce am dat in schimb ? Peste MULTA MATEMATICA, prea multa chiar, 5 ore de matematica, o singura ora de informatica in clasa a X-a, profesori care au pretentii la clasele de mate-info ca la “clase de excelenta”, cu replici “eu va dau mai mult ca poate vreti sa mergeti la medicina” si cu vesnica “chimia iti trebuie in viata”, ca sa nu zic de “daca nu stii matematica te faci frizer”. In fine, am jucat o carte, poate nu a fost cea mai buna, insa cum ai spus si tu, lasitatea noastre ne pune sa pariem maxim cand avem in mana “2 2”.

  1. Crezi bine.
   P.S.: Incepand cu clasa a V-a sau a VI-a, eu am facut programare. Informatica era optional, dar faceam programere, nu TIC, cateva chestii in Pascal. Subscriu la restul comentariului.

 3. As dori sa facti si un articol intitulat “De ce este aleasa specializarea filologie” :))

Comments are closed.