Cum vom citi cărți peste un pic de timp?

Îm primul rând, menționez că acest articol este intrarea mea în concursul acesta, organizat de BlogAwards.ro și BookLand.. Cum ultima carte pe care am citit-o, azi, mai exact, a fost un volum intitulat „Geografia mediului înconjurător”, apărut prin 1978 (cred), iar ultimul roman neterminat este „Idiotul” lui Dostoevski, voi aborda cel de-al doilea aspect al concursului: cum vom citi cărțile în viitorul apropiat?

Peste 5 ani

Cinci ani nu sunt mulți, însă ținând cont de evoluția tehnologiei și accesul pe piața românească, pot spune că peste cinci ani vom citi cărțile atât în mod clasic ( volumul mult îndrăgit și mirosul hârtiei ), cât și în format electronic. Pot spune că va exista un boom al cărților electronice, nu numai în format ebook, cât și a audiobook-urilor. Dar cum pe cele din urmă nu avem cum să le citim, rămânem la prima variantă.Peste cinci ani mă văd citind, în mare parte, ebook-uri de pe un … eBook Reader.

Acum depinde de fiecare dintre noi dacă vom accepta tehnologia sau ne vom îndepărta din ea, special pentru a păstra specificul cărților. Poate unii vor prefera să își îmbunătățească biblioteca sau să meargă, asemenea părinților, la biblioteca din oraș sau poate că alții vor căuta să aibă mai mult spațiu pe … eBook Reader.

Timpul va spune clar cum se va întâmpla.

Peste 10 ani

Este mai greu de imaginat. Voi avea 27 de ani atunci. Va fi 2022. Dacă mă gândesc că acum 10 ani am învățat să citesc, atunci e clar că vom citi oriunde, oricând cărți digitale. Vremea celor clasice a apus și transforma bibliotecile clasice în muzee. Nu sună prea bine, nu? Asta este situația. Nu ne putem împotrivi progresului. Și da, reprezintă progresul.

Sper să nu mai vorbim de criză până atunci și ca România să își găsească un autor care să ajungă până la … Premiul Nobel pentru Literatură. Nu prea am avut și este timpul să revenim și la literatura noastră, dar la o literatură recunoscută la nivel internațional. În mod clar vor mai fi scriitori, dar trebuie să ne uităm și cum vom citi.

 

Fără o încadrare în ani, pot spune că va reprezenta un progres faptul că toți locuitorii României vor avea acces la informație, iar cărțile (indiferent de forma în care le vom citi) se vor afla printre surse.

La mai bine!

O zi bună!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Cum vom citi cărți peste un pic de timp?”

  1. Nu ar mai fi cu adevarat, carti, nu ar mai avea farmec. Ar fi doar “informatie”. Nu se va ajunge asa. Sau daca se va ajunge asa va insemna ca toti scriitorii adevarati sunt de fapt niste falsuri. De ce sa publici o carte? Nu ca sa o simti in mana, sa vezi produsul imaginatiei tale pe hartie? Lucrurile din acea carte nu sunt umane, materiale? Eu una nu vreau sa traiesc in lumea pe care o preconizezi…dar cred ca nu voi fi, totusi nevoita. sper.

  2. Pingback: Castigatorii pachetelor oferite de BookLand |

Comments are closed.