Critica oponenților politici va deveni sancționabilă în audiovizual, conform unui proiect de lege al Guvernului Cîțu

Controlul audiovizualului a fost unul dintre punctele principale ale coaliției PNL-USRPLUS-UMDR de când au ajuns la guvernare. Încercările de acaparare a spațiului informațional și de punere a acestuia sub controlul partidului sunt în toi. Certurile pe numirile conducerilor instituțiilor publice din audiovizual s-au soluționat parțial cu crearea mai multor posturi de conducere pentru activiștii partidelor. Ultima caz aduce noi modificări la adresa Legii audiovizualului.

Prin inițiativa Ministerului Culturii, Guvernul Cîțu (PNL-USRPLUS-UDMR) propune interzicerea furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția României de a difuza orice ar putea conține forme de incitare la urmă împotriva unei persoane sau a unui grup în funcție de opinia politică, altfel sunt sancțiuni.

Sunt însă câteva mari probleme cu inițiativa aceasta.

În primul rând, vorbim de România, unde aplicarea legii se face discreționar. Acest lucru înseamnă că unii vor putea să incite liniștit la ură atât timp cât sunt bine cu cei aflați la putere, iar cei aflați în opoziție vor suferi consecințele pentru aceleași activități. Nu este improbabil, căci se întâmplă și alte domenii. Am văzut această abordare de a „guvernare” și în timpul pandemiei în privința aplicării restricțiilor. Doar că acum restricțiile sunt legate de opinii politice, cu efecte negative asupra pluralismului politic, dezbaterii libere, libertății de conștiință și pluralismului politic.

În al doilea rând, avem o problemă cu ceea ce înseamnă includerea acestor forme de incitare la ură. Cazul evident care îmi vine în minte sunt acuzațiile de neomarxiști, comuniști și securiști aduse unor politicieni USR-PLUS, inclusiv despre apropiații și înaintașii lor. În funcție de tonul dezbaterii, acestea pot fi interpretate ca fiind incitare la ură în funcție de opinii politice. De cealaltă parte a spectrului politic, am avut incitarea cu cazul cu plăcuța suedeză în vara lui 2018, relatată de posturile anti-PSD de la acea vreme. Caz concret de incitare la ură de grup împotriva opiniei politice. Mai este problema că nu mai poți critica UDMR pentru acțiunile de segregare pe care le practică și promovează sau pentru promovarea infracțiunilor de mediu – cum era cazul cu fostul lider al UDMR cunoscut ca „drujba lui Dumnezeu”. Este neclar dacă mai ai voie să vorbești despre „drujba lui Dumnezeu”, căci s-ar putea interpreta ca incitare la ură împotriva unei persoane pe motive politice. Mai sunt și alte exemple. Politica editorială a Digi24 de promovare a unui conținut de limita oricărui dialog civilizat cu privire la AUR și senatoarea Diana Șoșoacă reprezintă incitare la ură? Va fi sancționat sub acest amendament al Legii audiovizualului, căci corespunde criteriului incitării la ură față de o persoană sau grup în funcție de opinii politice?

Pe scurt, sunt trei mari probleme cu această nouă interdicție adusă televiziunilor, radiourilor, televiziuni online, creatori de conținut media online din România și altor care se încadrează în această categorie: este neclară câtă critică reprezintă incitare la violență sau ură (va mai fi legal să spui că jandarmeria a procedat corect când a intervenit în demonstrația ilegală și violentă din 10 august 2018?), cum faci diferența între critica legitimă și „incitare la ură” (dacă cu incitarea la violență este mai puțin complex de identificat, cu incitarea la ură este complicat și de multe ori imposibil de delimitat), și ceea ce reprezintă opinie politică (partizană, nepartizană, cât de radicală, etc.), unde e loc de abuzuri nemărginite din partea celor aflați la putere. În Statele Unite ar fi fost simplu, căci Constituția ar fi păstrat libertatea de exprimare în limite extinse. Aici, pare o întoarcere la cenzură și un mesaj transmis furnizorilor din audiovizual să se autocenzureze când sunt dezbateri și reportaje politice.

În al treilea rând, este o problemă cu referința explicită la jurisdicție. Practic, incitarea la ură pe opinii politice venită pe linia Euronews, pe linia televiziunilor maghiare și pe linia Republica Moldova va putea să se difuzeze nestingherit.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.