Crime împotriva umanității în Xinjiang, China

Crime împotriva umanității în Xinjiang, China

Organizația pentru drepturile omului Amnesty Internaționale anunță că sute de mii de persoane din minoritatea musulmană sunt supuse internării forțate și torturii în masă în Provincia Xinjiang a Chinei.

Mai mult, milioane de musulmani sunt supuși sistematic supravegherii în masă. Grupurile etnice de religie musulmană sunt forțate să își abandoneze tradițiile religioase, practicile culturale și limbile locale sub măsurile Partidului Comunist Chinez. Sistemul face parte dintr-o largă campanie de subjugare și asimilare forțată a minorităților etnice din Xinjiang.

Amnesty International se bazează pe mărturiile sfâșietoare a peste 50 de foști deținuți în lagărele de muncă din Xinjiang. Ancheta organizației neguvernamentale a fost efectuată în perioada 2019-2021.

„Autoritățile chineze au construit unul dintre cele mai sofisticate sisteme de supraveghere din lume și o vastă rețea de sute de centre sumbre de „transformare prin educare”, un eufemism pentru taberele de internare din Xinjiang. Tortura și tratamentele degradante sunt sistematice în aceste tabere și fiecare aspect al vieții de zi cu zi este înregimentat într-un efort de a insufla forțat idealurile Partidului Comunist și ale unei națiuni chineze omogenă, seculară”, transmite Amnesty International

Toate persoanele intervievate de Amnesty International pentru documentarea unui raport în premieră susțin că au suferit torturi și alte tratamente degradante.

„Acestea includ efectele psihologice cumulative asupra dezumanizarăii zilnice a acestora, precum și asupra torturii fizice la care erau supuși sub forma bătăilor, șocurilor electronice, izolării, privării de hrană, apă și somn, expunerii la frig extrem, și utilizarea abuzivă a reținerilor, incluzând prin instrumente precum scaunele-tigru”.

Uigurii, kazahii, kîrgîzi, uzbeci, tadjici și alte minorități etnice de religie musulmană din Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang a Chinei sunt victimele politicii ultranaționaliste promovate de China prin internări în masă organizate de stat, tortură și persecuție. Acestea constituie crime împotriva umanității.

Puteți descărca și citi raportul „Ca și cum am fi inamici într-un război”, disponibil în mai multe limbi (nu și în limba română), de la adresa xinjiang.amnesty.org. Raportul oferă cea mai cuprinzătoare perspectivă asupra vieții în lagărele chineze din Xinjiang disponibilă până acum.

imagine: Molly Crabapple via Amnesty International

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.