Coreea de Sud și România: diferențele între pedepse

Coreea de Sud și România: diferențele între pedepse

Pentru că a primit mită aproximativ 8 milioane de dolari, participând totodată la deturnarea a aproximativ 20 de milioane de dolari, un fost președinte din Coreea de Sud a primit o pedeapsă definitivă de 17 ani de închisoare cu executare și plata unei amenzi mai mari decât suma primită drept mită.  Patru foști președinți  în viață din Coreea de Sud au fost condamnați în cazuri similare. G4Media.ro a descris cazul.

Aceeași sursă arată ceea ce se întâmplă în România. Fostul guvernator al BNR, fost președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu a primit o reducere a pedepsei propuse inițiale. Doar 5 ani de închisoare de la 7 ani pentru trafic de influență pentru că, citând aceeași sursă, „a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, și confiscarea milionului de euro. Vorbim de al treilea om în stat care făcea aceste acte de corupție. Povestea este chiar mai complicată, căci, dacă este să amintim unele voci din spațiul public, un lider al PNL din 2016, senator de Timișoara, a încercat chiar să dea o lege specială care să îi reducă pedeapsa.

Este incredibil că aceste scheme încă se petrec în România fără reacții prea mari din mediul politic, dar și din societate. Senzația de impunitatea rămâne imensă și va fi greu de reparat.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.