Copiii de pe străzile Bucureștiului

Copiii de pe străzile Bucureștiului

Bucureștiul se dezintegrează, deși rămâne motorul economic al României. Social, se dezintegrează. Politic, mai rezistă, căci cei care sunt în favoarea status quo-ului sunt mult mai mulți. Din punct de vedere al infrastructurii, se dezintegrează. Dacă e vorba de aer curat și spațiu verde, tot dezintegrare se numește.

M-am plimbat pentru vreo două ore prin locurile pe unde, de obicei, mergeam cu mijloacele de transport în comun. Este un exercițiu pe care l-aș face mai des, dacă aș avea mai mult timp, căci te aduce cu capul pe pământ. Îți dai seama că cele câteva orașe din Africa pe unde ai ajuns arată mult mai bine din punctul acesta de vedere, în pofida moștenirii colonialismului și inegalităților sociale. Corupția, drogurile, vandalismul rămân la niveluri comparabile, dar, în timp ce vezi cum acele locuri au un potențial de creștere în pofida resurselor limitate, vezi și cum Bucureștiul care înseamnă 25% din PIB-ul României intră în colaps după rețeta studiată.

Revenind, m-am plimbat vreo două ore și am văzut vreo patru copii singuri la cerșit. Probabil nu era singuri sau, cel puțin, nesupravegheați frecvent, având în vedere modul de operare al rețelelor și grupurilor de cerșetorie, dar ridică o îngrijorare. Aceste imagini vin dintr-o capitală europeană cu majoritate social-democrată în consiliul municipal dintotdeauna, nu dintr-un oraș devastat de război.

Bucureștiul are capacitatea să transforme cerșetorii în prinți, are din ce să aloce fonduri publice pentru construcția de locuințe sociale, pentru programe de servicii sociale, pentru construcția de centre sociale și pentru dotarea și menținerea dotării corespunzătorii a acestora.

Este un oraș care are posibilitatea să suplimenteze și să motiveze corespunzător DGASPC-urile (aflat oricum în subordinea Consiliului General). Se mai spune că există și societate civilă care se implică în activitățile de asistență socială (lovită și aceasta de câteva minuni legislative ale actualei majorități parlamentare).

Legislația pentru protecția copilului pare să fi rămas o formă fără fond, în lipsa unei abordări proactive, în lipsa acțiunii. Nu știu câți copii sunt trimiși la cerșit pe străzile Bucureștiului, dar fiecare dintre aceștia poate deveni un cetățean model cu un ajutor potrivit.

P.S.: Încă nu îmi vine să cred că există un singur complex social integrat de servicii sociale pentru adulți în București.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.