Consiliul UE și-a stabilit poziția pentru negocierile privind bugetul Uniunii pe 2021

Consiliul UE și-a stabilit poziția pentru negocierile privind bugetul Uniunii pe 2021

Consiliul Uniunii Europene a stabilit poziția de negocieri pentru propunerea de buget al Uniunii Europene pentru 2021. Astfel, propunerea cu care pleacă forumul statelor membre ale Uniunii constă în angajamente de 162,9 miliarde de euro și plăți în valoare de 164,8 miliarde de euro. Adițional, acțiunile bugetului european vor fi complementate de sprijinul prin intermediul măsurile de sprijin COVID-19, finanțate prin împrumuturile din Next Generation EU.
UE intră cu acest buget în primul an al cadrului financiar multianual 2021-2027, plan ce urmează a fi aprobat după încheierea negocierielor cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană.

Propunerea Consiliului vine cu tăieri de la alocările pentru capitolele privind piața unică, inovare, digital, privind migrația și managementul frontierelor, privind investițiile în reziliență, securitate și apărare, privind vecinătatea și acțiunea globală, privind administrația publică europeană. Sunt tăiri semnificative și la nivelul instrumentelor speciale. În schimb, sunt alocate fonduri suplimentare în propunerea aceasta pentru coeziune, resurse naturale și mediu.

Calendarul următor privind negocierea bugetului UE pe 2021 arată în felul următor. După aprobarea formală de către Consiliu a poziției sale, aceasta va fi transmisă Parlamentului European pe 1 octombrie. Dacă Parlamentul nu va adopta propunerile Consiliului și cele două părți vor avea poziții divergente, o perioadă de conciliere de trei săptămâni începând cu 17 noiembrie 2020.

imagine: Uniunea Europeană

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.