Consiliul European a adoptat cadrul legislativ pentru ridicarea sancțiunilor asupra Iranului

Consiliul European a adoptat cadrul legislativ pentru ridicarea sancțiunilor asupra Iranului

Un pas important spre reintegrarea adevărată a Iranului în sistemul internațional a fost făcut de Consiliul European astăzi, după ce s-au împlinit 90 de zile de la adoptarea Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), un document care prezintă rezultatele negocierilor dintre P5+1, după ani în care relațiile Occidentului cu Iranul au fost blocate. Astfel, pe 18 octombrie, Consiliul European a adoptat actele necesare pentru pregătirea ridicării sancțiunilor economice și financiare aplicate Iranului în temeiul temerilor legate de activitatea nucleară a acestui stat. Consiliul European a adoptat actele normative pentru ridicarea sancțiunilor asupra Iranului.

Sancțiunile nu vor fi ridicate, însă, până în ziua de verificării de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a implementării măsurilor agreate de părți cu privire la activitatea nucleară în cadrul negocierilor. Astfel, până atunci, aceste sancțiuni rămân în vigoare. De precizat este faptul că va fi un proces care se va întâmpla simultan. Astfel, când IAEA va face verificările și se va dovedi că măsurile au fost aplicate corect, Uniunea Europeană va ridica sancțiunile.

Actele normative pentru pregătirea ridicării sancțiunilor au fost publicate cu data de 18 octombrie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în cazul în care sunteți interesați să le căutați. Există, așadar, un cadru legislativ european pentru ridicarea sancțiunilor. Rămâne ca Iranul să își îndeplinească angajamentele.

Uniunea Europeană face de mai bine de 10 ani eforturi diplomatice în dosarul iranian. Complexitatea acestuia poate fi indicată și de pașii care au fost făcuți. În noiembrie 2013, s-a ajuns la un plan de acțiune comun, o serie de măsuri restrictive au fost suspendate. Demersul, fiind insuficient și incomplet, a fost continuat până când, în iulie 2015, s-a ajuns la un acord privind JCPOA (14 iulie), fiind adoptată pe 20 iulie și o rezoluție a Consiliului de Securitate. Iranul a început să se conformeze cu angajamentele luate la nivel internațional. Cu toate acestea, există o serie de temeri legitime ale unor state cu privire la conformarea Iranului cu noul plan de acțiune. Deschiderea acestui stat spre colaborare, însă, poate fi o realitate.

Cu toate acestea, istoria arată că tocmai pentru neconformarea cu legislația internațională au apărut sancțiunile economice și financiare impuse de comunitatea internațională.

sursa imagine: Serviciul European de Acțiune Externă

Cât de dure sunt sancțiunile europene aplicate Iranului?

Măsurile restrictive la adresa Iranului se referă, de exemplu, la acțiuni precum:

  • interzicerea exportului de arme către Iran;
  • interzicerea exporturilor de bunuri care pot fi utilizate pentru activități de îmbogățire a uraniului;
  • interzicerea importului de țiței, gaze naturale, produse petroliere și petrochimice;
  • interdicția de a vinde sau furniza anumite softuri, echipamente din domeniul energetic;
  • interdicția de a vinde anumite echipamente navale;
  • înghețarea activelor Băncii Centrale a Iranului și ale principalelor bănci comerciale iraniene;
  • interzicerea accesului zborurilor iraniene de marfă pe aeroporturile din Uniunea Europeană;
  • restricții de călătorie pentru anumite persoane și entități;
  • înghețarea activelor anumitor persoane și entități.

Este o listă variată amintită de Consiliul European. De precizat că sunt doar o parte din sancțiuni amintite mai sus.

sursa imagine: Iran flag Tehran skyline

Dar această relație dintre Uniunea Europeană și Iran nu a fost dominată doar de neconformarea cu legislația în domeniul nuclear (mai sus, erau exemple bazate pe măsurile Iranului menite să prolifereze armamentele nucleare). Există sancțiuni și împotriva unor grave încălcări ale drepturilor omului:

  • înghețarea activelor și interdicții la vize pentru persoane sau entități responsabile pentru grave încălcări ale drepturilor omului;
  • interzicerea către Iran a unor exporturi de echipamente care pot fi utilizare pentru represiune internă sau pentru monitorizarea telecomunicațiilor.

Probabil voi mai scrie despre acest subiect în momentul în care vor apărea noutăți neprevăzute în cursul obișnuit al acțiunilor (deși șansele sunt destul de mici, cu toate că opoziția din Statele Unite este destul de puternică). Urmează „Implementation Day” sau Ziua Implementării, momentul în care sancțiunile vor fi ridicate, în care angajamentele Iranului vor fi implementate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.