Ce este #COP21?
Conferința Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice este puțin vizibilă în România la nivel de public. Au fost câțiva actori care au întreprins o serie de acțiuni, evidențiind aici Ambasada Franței la București, instituție care are un rol important în promovarea conferinței, ținând cont că aceasta va avea loc la Paris. Instituțional, cred că mesajul s-a propagat binișor. Pe alte meleaguri, se vorbește de dinainte de conferința găzduită de Lima despre ceea ce urma să se întâmple la Paris.
La nivel transdisciplinar, nici nu prea se studiază la nivel universitar despre ceea ce înseamnă climate change science, de exemplu, deși ar avea potențial și România ar putea forma experți buni, având în vedere pregătirea solidă multidisciplinar cu care se iese din liceu.
#COP21 încearcă să ducă statele la un acord în privința schimbărilor climatice, să aibă rezultate care să impună obligații statelor și să sprijine un proces de luptă împotriva schimbărilor climatice care să nu condamne dezvoltarea statelor care au nevoie de asta. De aici, se vorbește despre responsabilități comune, dar diferențiate. Mai urmărește să mobilizeze sprijin financiar pentru statele în curs de dezvoltare. Nu în ultimul rând, rezultatele #COP21 ar trebui să aducă atât recomandări și soluții privind măsurile de adaptare, cât și de mitigare.
Ar fi interesant de pus fata in fata aceasta conferinta cu Forumul Economic de la Davos. Ma intreb cine ar avea castig de cauza.