Comisia Europeană își propune o mai bună colectare a datelor sociale
Se așteaptă ca în 2019 să intre în vigoare un nou regulament al Comisiei Europene privind îmbunătățirea statisticilor sociale, un proiect care își propune să sprijine Pilonul Social European, să modernizeze actualul sistem de colectare a datelor, să integreze și să coreleze studii care au metodologii diferite și să ofere un sprijin mai bun pentru pregătirea politicilor publice.
Care sunt principalele avantaje ale noului regulament?
Comisia Europeană precizează că acesta va aduce îmbunătăți în privința colectării și analizei datelor din domeniul social prin îmbunătățirea timpului de transmitere a datelor, comparabilitate și coerență, acoperire.
Ce soluții oferă aceste îmbunătățiri:
- timpul de transmitere a datelor: reducerea termenelor limită pentru trimiterea informațiilor, procesare mai rapidă a datelor, publicare mai rapidă a datelor;
- comparabilitate și coerență: integrează șapte studii diferite care există deja, armonizarea itemilor, o mai bună analiză a datelor provenind din diferite sfere;
- acoperire: folosirea datelor din surse diferite, un set mai larg de date colectate;
Mai mult, modificările vor aduce reduceri în ceea ce privește costurile – 10,4 milioane de euro în următorii șapte ani.
Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale, competențe și mobilitatea muncii precizează: „Astăzi facem un pas important pentru modernizarea statisticilor sociale. Totuși, acest pas nu este doar despre numere, ci și despre oameni. Politicile bune încep cu date bune. Avem nevoie de informații mai acurate în domeniul social. Avem nevoie de mai multe date actualizate și obținute mai rapid pentru a crea politici sociale care corespund nevoilor reale ale cetățenilor Europei”.
Sursă date: Comisia Europeană