CNAS ar trebui să fie dezbatere națională înainte de parlamentare

CNAS ar trebui să fie dezbatere națională înainte de parlamentare

Mai sunt câteva zile înainte de începerea campaniei electorale pentru parlamentarele din toamnă. Din păcate, va fi la fel de lipsită de idei și inițiative asemenea campaniei pentru locale, în care nu se depășește stadiul de bătălie între clanuri (și nu vorbesc de clanurile interlope, căci mai poți purta un dialog cu civilizat, bazat pe omenie, cu ele, ci de cele politice). Dar problema sistemului de asigurări publice de sănătate este neglijată sau ignorată.

Iar când e vorba de discuția națională privind rolul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu vorbim doar de proiecte care își propun creeze sinecuri pe nouă ani și să reducă rolul Ministerului Sănătății, așa cum a propus PRO România (vezi situația actuală). Nu, vorbim de o dezbatere consistentă și o consultare substanțială privind reforma Fondului unic de asigurări de sănătate, de oportunitatea diversificării sale, vorbim de relația cu contribuabilii la acest Fond, căci toți cetățenii României sunt, mai mult sau mai puțin, prizonierii CNAS. Vorbim de relația cu spitalele. De corupția sistemică în care a fost implicată Casa Națională de Asigurări de Sănătate în ultimii ani, de contractele păguboase. Vorbim de serviciile oferite asiguraților, de modernizare dincolo de marele eșec câteva servicii online, de gestionarea internă și de sistemele externe susținute în prezent. Este nevoie de o discuție generală privind sistemul de decont și lista poate continua.

Proiectele actuale la încheierea mandatului parlamentar nu au nicio valoare, ținând cont de lipsa includerii acestora în vreun program politic, dezbateri la firul ierbii supusă controlului democratic și, bineînțeles, finalului de mandat. Dezbaterea despre viitorul asigurărilor de sănătate în România trebuie să fie una deschisă, transpartinică, inclusivă și care să pună asigurații pe primul loc, nu doar interesele de afaceri și cele ale partidelor care au fost la guvernare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *