5 motive pentru a merge la vot pe 27 septembrie

5 motive pentru a merge la vot pe 27 septembrie

Pe 27 septembrie, merge la vot și alegem reprezentanții autorităților publice locale și județene. De multe ori, dăm atenție mai mare politicii naționale, lăsând în plan secund ceea ce se întâmplă mai aproape de caz. Dar acest lucru contează și contează enorm. De altfel, performanța administrativă nu are culoare politică, după cum arată calculele unei companii din Danemarca contractate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (mă întreb de ce nu găsea o companie românească să facă același lucru, ținând cont că rezultatele livrate sunt, în general, apă de ploaie). Revenind, mergem la vot să alegem și cum se dau contractele publice finanțate din taxele și impozitele care merg către bugetul local și județean.

  1. Autonomia autorităților locale. Autoritățile locale și județene se bucură de un grad ridicat de autonomie. Vorbim de dreptul și capacitatea autorităților administrației publice de a soluționa și gestiona, în limitele legii, o parte semnificativă a treburilor publice. Lista acestor treburi publice este lungă, căci competențele  se întind pe numeroase domenii.
  2. Domenii de acțiune și competențe. Dacă nu ai asfalt pe drum, cel mai probabil responsabil este reprezentantul ales la primărie și la consiliu județean. Dacă nu funcționează sistemul de gestionare a deșeurilor, la fel. Dacă fondurile publice sunt aruncate pe contracte la suprapreț, similar. Lista este lungă și merge inclusiv pe partea de dezvoltare locală. Primăriile și consiliile locale au un rol important în impulsionarea economiei locale. Vorbim de sistemul de obținere de avize, vorbim de sistemul de taxe și impozite locale, vorbim chiar și de capacitatea inovativă a unității administrativ-teritoriale în cauză. Da, autoritățile locale pot inova. Dar până la inovare vorbim de răspunsul în timpul pandemiei (povestea cu tabletele, cu începerea școlii, de exemplu) și lista poate continua. La nivel județean, ai cheia coordonării serviciilor publice de interes intercomunical, intermunicipal și între localități. Am amintit mai devreme sistemul de gestionare a deșeurilor, dar mai avem piețele județene, spitalele județene, transportul public și lista merge până la parcurile industriale, politicile de locuire și alte sisteme de utilități de interes județean.
  3. Răspunderea publică și integritatea administrativă. Da, partea de răspundere publică contează. Este de importanță crucială ca liderii aleși să răspundă pentru greșeli, nu doar la telefon și în audiențe. Este important să răspundă inclusiv pentru ceea ce fac șefii lor pe linie de partid, căci îi pot trage de mânecă atunci când vor lua măsuri defavorabile. Este important să existe opoziție în consiliile locale și județene, dar opoziție responsabilă, nu doar fripturiști.  Mai adăugăm consultarea publică ca fiind fundamentală privind deciziile luate.
  4. Strategie. Nu amintesc rolul strategic doar din punct de vedere al strategiilor de dezvoltare locală, județeană regională, cele mai multe niște hârtii fără valoare obținute prin niște contracte acordate la suprapreț unor companii de consultanță pentru niște recomandări fără valoare reală. Aici au un rol în controlarea modului în care se face acea strategie și evidențierea clară când e vorba de îmbunătățiri. Amintesc strategie pentru că sunt stabilite o serie de direcții cu impact asupra cetățenilor și a bugetului local. O decizie este dacă îți faci proiectele in-house sau dai bani aiurea pe contracte de consultanță cu comisioane suprarealiste. O decizie strategică este când stabilești înființarea unei companii locale care să se ocupe de anumite servicii sau externalizarea. O decizie strategică constă în politica de facilități pentru investitori. Un alt element strategic este proiectarea localității peste 20-30 de ani. Va mai exista, dacă da, cum va arăta, ce este nevoie pentru a ajunge la cel mai bun scenariu posibil pentru 2040 și care este planul de acțiuni.
  5. Politica. Da, rolul politic contează. Liviu Dragnea nu ajungea în fruntea PSD și nu mergea cu asaltul împotriva justiției, dacă nu avea acceptul șefilor locali de partid, al armatei de membri în consilii județene și consilii locale, al primarilor, viceprimarilor, președinților consiliilor județene și vicepreședințelor de consilii județene, al numiților politici în fruntea diferitelor autoritățil locale. Am speriat Europa cu corupția pentru că liderii locali, aleși prin vot, au girat corupția și încă o girează. La fel, vedem acum cum secretari de stat la Educație au fugit de responsabilități tocmai când era nevoie pentru pregătirea coordonării începerii școlii. La plăcinte înainte, la război înapo.

Sper că aceste cinci motive vor contribui la impulsionarea prezenței la vot pe 27 septembrie.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.