China a crescut cheltuielile militare pentru 26 de ani consecutivi

China a crescut cheltuielile militare pentru 26 de ani consecutivi

Cheltuielile militare ale Chinei crescut pentru al 26-lea an consecutiv, conform datelor centralizate de institutul suedez SIPRI. În comunicarea în care anunță evoluțiile din 2020 în domeniul cheltuielilor militare, organizația amintește că anul treuct China a avut cheltuieli militare de aproximativ 252 de miliarde de dolari, în creștere cu cu 1,9% față de 2019.

Cheltuielile militare ale Chinei din 2020 marchează o creștere cu 76% în deceniul 2011-2020. Menținerea trendului de 26 de ani de creștere a cheltuielilor militare în cazul Chinei a fost sprijinită în 2020 de pandemia COVID-19, urgență de sănătate public peste care China a trecut mult mai ușor, reușind să își redeschidă porțile economice încă din martie 2020. Creșterea PIB-ului Chinei anul trecut a făcut ca această majorare a cheltuielilor militare să nu vină ca o povară, anunță organizația suedeză, contribuind astfel la atingerea planurilor de modernizare militară a țării pe teremn lung.

Statele Unite, China, India, Rusia și Regatul Unit sunt în topul cheltuielilor militare, prima țară cu 778 de miliarde de dolari alocate acestui domeniu, reprezentând 3,7% din PIB și o estimare de 39% din cheltuielile militare totale de pe plan global. După acestea, se află Arabia Saudită, Germania, Franța, Japonia și Coreea de Sud. Pozițiile 11-15 sunt ocupate de Italia, Australia, Canada, Israel și Brazilia. România este abia pe locul al 35-lea cu o alocare de 5,7 miliarde de dolari, însemnând 2,3% din PIB, depășită de state precum Ucraina, Suedia, Irak, Columbia sau Singapore.

În 2020, cheltuielile militare globale s-au ridicat la aproape 2 trilioane de dolari, estimarea fiind de 1981 de miliarde de dolari. Mai multe informații aici. 2020 este și anul în care zona militară a oferit un sprijin substanțial în sprijinirea măsurilor de luptă cu pandemia COVID-19, oferind sprijin logistic în numeroase țări pentru diferite aspecte, de la transportul de echipament și de pacienți care nu mai aveau paturi în spitalele naționale la furnizarea logisticii pentru campanii de vaccinare și investiții în inovare.

imagine: Pixabay