Cele 6 miliarde de euro pentru Turcia au fost mobilizate

Cele 6 miliarde de euro pentru Turcia au fost mobilizate

Comisia Europeană a anunțat că cele 6 miliarde de euro pentru Turcia, în cadrul înțelegerii privind sprijinirea refugiaților și a comunităților locale, au fost mobilizate pe deplin, conform angajamentului celor două părți din martie 2016. Din totalul bugetului de 6 miliarde de euro al Facilității pentru refugiați, 2,7 miliarde de euro au fost plătite, iar 4,3 miliarde de euro au fost contractate.

Datorită sprijinului Uniunii Europene pentru Turcia pentru a face față crizei refugiaților, 1,7 de milioane de refugiați primesc sprijin de bază, incluzând adăpost și medicamente, și mai bine de jumătate de milion de copii refugiați, din numărul  de refugiați amintit, pot merge la școală. Este de așteptat ca totalul plăților până la finalul acestui an să ajungă la aproximativ 3 miliarde de euro, suma ajungând la 4 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020.

Prin intermediul acestui program, 95 de proiecte sunt în curs de implementarea, având ca beneficiari aproximativ 1,7 milioane de refugiați. Alte 25 de contracte urmează să fie semnate în lunile următoare. Este estimate ca primele proiecte, încadrate într-o primă tranșă, vor fi încheiate în 2021, iar a doua rundă până în 2025 cel târziu.

Facilitatea Uniunii Europene pentru refugiați pentru Turcia este parte a unui angajament dintre UE și Turcia pentru îmbunătățirea condițiilor refugiaților ajunși pe teritoriul Turciei, în încercarea europenilor de a soluționa criza refugiaților și în afara UE. 6 miliarde de euro reprezintă suma promisă Turciei de Uniunea Europeană pentru sprijinirea demersurilor de a face față crizei refugiaților. Prin intermediul acestui mecanism, statele UE finanțează măsuri de asistență pentru refugiați și pentru comunitățile locale în domenii precum asigurarea nevoilor de bază, educație, sănătate, sprijin socio-economic, protecție, infrastructură locală.

Turcia este una dintre primele țări pe care le întâmpină refugiații și migranții din zonele de conflict. În prezent, aceasta găzduiește aproximativ 4 milioane de refugiați, dintre care 3,6 milioane venind din Siria.

Printre acțiunile finanțate se află angajarea a aproximativ 4.500 de profesori de limba turcă pentru predarea limbii la peste 250.000 de copii, construirea a 180 de școli noi, asigurarea transportului pentru aproximativ 40.000 de copii pentru școală, vaccinarea a aproximativ 650.000 de bebeluși și copii, furnizarea a peste 8 milioane de consultări medicale primare. Educația și sănătatea sunt două dintre ariile importante de sprijin, după asistența umanitară, care consumă 46% din finanțarea disponibilă.

sursa imagine: Turkey flag / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.