Ce vină are societatea în gestionarea deficitară a pandemiei?

Ce vină are societatea în gestionarea deficitară a pandemiei?

Un efect observabil al pandemiei este tribalizarea. Creăm inamici din orice sub influența unor factori externi. Relații de inamiciție sunt dezvoltate în vaccinați și nevaccinați, între purtători ai pașaportului COVID-19 și nepurtători ai pașaportului COVID-19, între horeciști și nehoreciști, între cei care au suportat primele valuri și cei care nu le mai suportă, între susținătorii unor restricții și cei ai altor restricții. Triburile nu mai sunt doar digitale, nu mai sunt doar bule sociale, ci se resfrâng la nivelul întregii societăți. Vedem o radicalizare traumatizantă la nivelul societății care afectează însăși identitatea comunitară. Oameni ajung să se toarne între ei că nu poartă mască sau ajung să se înjure pentru că a fost nevoie de arătarea certificatului verde digital pentru a intra într-un loc anume.

Pandemia provoacă clivaje culturale greu de conciliat. Acest lucru se vede în faptul că nu mai ai cum să explici unui om nevoia vaccinării. Ultimul argument, cel al utilității sale pentru țară din punct de vedere al sănătății publice, deci depășind stratul „egoist” individual și al apropiaților, este deja desuet. La fel, nu mai ai cum să îi explici unei persoane vaccinate de ce trebuie să respecte o serie de măsuri de protecție în continuare, de ce este absurd să meargă la Untold cu pașaportul COVID-19 fără să fie testată sau de ce ura împotriva nevaccinaților nu va rezolva nimic. Acestea nu sunt doar dimensiuni politice, ci și culturale. Meme-urile din social media arată deja atitudinea unor grupuri față de celelalte, în același timp în care există așteptări de la grupul celălalt. Ura între aceste grupuri este dificil de depășit atât timp cât la nivel politic nu există actori care să explice cu alb și negru care este calea optimă de urmat și ceea ce este de făcut. Dar repezentanții autorităților care pot asigura depășirea acestor clivaje trebuie să aibă și autoritate, pe de o parte, să înțeleagă ceea ce spun și să cunoască România. Nu există în acest moment la nivel guvernamental în primul sau al doilea eșalon nimeni care să poată să livreze un mesaj coerent privind pandemia, transformând pe acest fond cultural toate încercările în eșecuri.

În acest context, ce vină are societatea în gestionarea deficitară a pandemiei? Că este sceptică față de beneficiile vaccinului COVID-19? Că oamenii preferă alte opțiuni, când autoritățile nu ș-au făcut treaba și nu oferit explicații, făcând secret de stat din costul vaccinurilor COVID-19? Sau că de bătrâni ori de cei aflați la distanță nu s-a ocupat nimeni, preferând vaccinarea unor categorii speciale? La fel, nu le-a explicat nimeni că vaccinul nu este pentru toți, pe lângă faptul că nu este recomandat multora. Ce vină are societatea că s-au cheltuit sute de milioane de euro pe reclame și campanii în digital și audiovizual, dar nimeni nu a avut curajul să distribuie un pliant informativ în limbaj comun despre vaccin și vaccinare, cu avertizări, cu absolut toate informațiile necesare? Și nu în ultimul rând, ce vină are societatea că cei învestiți cu autoritatea de stat spun că nu este treaba lor să vină cu soluții, refuză soluțiile raționale, abuzează cu excese, driblează de la nivel înalt restricțiile pentru a ține copiii la școală în cod roșu, și fac loterii pentru vaccinare? Câtă încredere să ai în ceva ce este promovat printr-o loterie, nu prin sfatul medicului de familie și al medicului specialist.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.