Ce mai citim? The Tower and the Square

Ce mai citim? The Tower and the Square

„The Tower and the Square: Networks, Hierarchies and the Struggle for Global Power”1 este volumul publicat în a doua parte a lui 2017 de Niall Ferguson, istoric britanic și comentator social și politic2.

Niall Ferguson împrumută teoria rețelelor din matematică și o folosește pentru explicarea unor evenimente și fenomene istorice. Abordarea nu este nouă în zona disciplinelor neexacte, ceea ce recunoaște și autorul, întrucât în zona de științe sociale este folosită de sociologie și științe politice. Este una preponderent descriptivă, cu unele fragmente explicative.

Teza cărții este bazată pe rolul pe care l-au avut rețelele și ierarhiile în conturarea lumii, de la reforma protestantă și iluminismul la competiția din timpul Războiului Rece, social media, alegerea lui Donald Trump, ieșirea Marii Britanii din UE. Cele două concepte nu sunt privite ca termeni opuși, inclusiv ierarhiile fiind încadrate ca o formă particulară de rețele organizaționale în perspectiva prezentată.

Ar mai fi importantă menționarea că exemplele pe care se bazează autorul nu sunt doar din categoria macro-proceselor. Din contră, merge și pe demistificarea unor mituri (Illuminati, de exemplu), acordă atenție unor personaje care s-au remarcat datorită rețelelor, ierarhiilor sau ambelor forme (Kissinger, Stalin).

Stilul de scriere este asemănător celui din volumele anterioare, chiar cu referințe la explicațiile pe care le oferă în acestea, ceea ce poate fi descris franc ca o abordare senzaționalistă în unele aspecte. Este o lectură ușoară, de weekend, călătorie sau vacanță.

Volumul nu își propune să vină cu explicații sau perspective radicale, ci mai degrabă să discute un anumit tipar prin referințe istorice. Și reușește să atragă atenția asupra faptului că rețelele și ierarhiile ca forme organizaționale și de interacțiune nu sunt nici infailibile, nici eterne.

„Tehnologiile vin și pleacă. Lumea rămâne o lume a piețelor și turnurilor.”, indică autorul la final3.

  1. „Turnul și piața: rețele, ierarhii și strădania pentru puterea globală” []
  2. Traducerea de mai sus este improvizată, întrucât volumul nu este disponibil în limba român, deși perspectiva adusă de autor în zona de istorie politică merită discutată. []
  3. Technologies come and go. The world remains a world of squares and towers.” []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.