Un instrument al democrației americane: town hall

Un instrument al democrației americane: town hall

În ultimul timp, am devenit interesat de dezvoltarea democrației din Statele Unite și de mecanismele de participare publică pe care le oferă cetățenilor, unice în zona euroatlantică, cu efecte directe asupra legitimității politicienilor, deciziilor publice și încrederii în aceștia. În alte părți, nu cunosc cum au fost instituționalizate.

„Town hall”-ul este unul dintre aceste mecanisme, chiar dacă unele persoane pot argumenta că recentele dialoguri cu cetățenii ale comisarilor europeni se apropie de concept.

Din păcate, nu reușesc să găsesc o traducere adecvată a acestei denumiri. Traducerea cunoscută pentru town hall în română este cea de primărie sau de consiliu local, plecând de la autoritățile locale pe care le exprimă, însă town hall mai are un sens, pe care îl prezint aici.

Prima dată mi-au sărit în atenție când Facebook a anunțat că intenționează să se axeze și pe partea de promovare în comunitatea virtuală și a acestui mecanism de dialog public.

Town hall-urile, când ne referim la întâlnirile publice, sunt un fel de forumuri în care politicienii locali și/sau naționali se întâlnesc cu constituenții acestora1.

Pentru a oferi o coerență discursului, plasez această idee sub forum public, întrucât este un tip de forum, dar are o serie de particularități.

Politicienii se întâlnesc cu constituenții acestora pentru a asculta opiniile acestora pe diferite subiecte, pentru dezbatari pe teme politice, pe reglementări și legislație în pregătire.

Acestea au loc în școli, biblioteci, săli și alte clădiri municipale, biserici, chiar și în mediul virtual, organizate în diferite locuri din circumscripția electorală. Participarea oficialilor sau candidaților se face de cele mai multe ori fizic, dar există și cazuri în care au loc prin intervenții prin telefon, teleconferință, social media, ori alte modalități de participare.

Subiectele supuse discuției nu sunt votate, întâlnirile publice de acest tip fiind rezervate dezbaterii și discuției, oferind constituenților oportunitatea să își expună punctele de vedere și să adreseze întrebări politicienilor, de obicei pe anumite teme prestabilite, teme de interes public.

De cele mai multe ori, formatul include câteva comentarii de deschidere din partea reprezentantului/reprezentanților, apoi se deschide discuția cu participanții la întâlnire.

Întâlnirile sunt inițiate fie de constituenți, fie de politicieni. Acestea sunt anunțate public. Se practică inclusiv parodierea politicienilor, mai ales a celor care refuză să participe la întâlnire. Scaunele goale sau șabloanele și cartoanele cu numele reprezentanților care refuză se găsesc în dezbatere pentru a semnaliza neparticiparea respectivilor aleși.

Grupuri civice dezvoltă diferite proiecte pentru încurajarea participării publice și interacțiunii cetățenilor cu aleșii acestora. Town Hall Project (townhallproject.com) monitorizează evenimentele publice ale membrilor Congresului și mențin o bază de date cu aceste evenimente pentru promovarea participării în procesele democratice.

Unele dintre aceste întâlniri sunt organizate mai spectaculos, în funcție de diferți factori. După masacrul de la Liceul Stoneman Douglas din Parkland, Florida, CNN2 a organizat în Sunrise, Florida, pe 21 februarie 2018, un town hall cu supraviețuitorii, elevi, profesori, părinți, și reprezentanții Floridei în Senat.

Senatorii Marco Rubio (republican) și Bill Nelson (democrat) au fost în centrul atenției. Au mai răspuns întrebărilor reprezentantul Ted Deutch, șeriful local și purtătorul de cuvânt al National Riffle Association. Cine are timp, poate viziona desfășurarea forumului în care subiectul a fost politica privind armele. Au fost obținute nu numai răspunsuri, ci și angajamente din partea politicienilor prezenți, unii dintre ei fiind puși în situații foarte incomode.

  1. Constituenții reprezintă persoanele reprezentate de un politician, indiferent dacă aceste persoane au drept de vot sau nu; ultimul aspect rămâne dezbătut, la fel și dacă este necesar ca o persoană sau un grup care formează un constituent să își manifeste sprijinul, direct ori indirect, pentru această persoană aleasă. []
  2. CNN town hall, 22 februarie 2018, Transcript []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.