Ce își propune UE pentru întărirea multilateralismului

Ce își propune UE pentru întărirea multilateralismului

Principiile de bază ale abordării multilaterale ale Uniunii Europene sunt enunțate într-o nouă comunicare a Comisiei Europene. Astfel, Comisia și Înaltul Reprezentant au prezentat o nouă strategie de consolidare a contribuției UE la multilateralismul bazat pe norme.

Este interesantă declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, care spune că nu putem fi singurii multilateraliști în plan internațional. Desigur, în diferite moduri, această perspectivă poate fi contestată. La fel și cea privind Uniunea Europeană ca promotor al multilateralismului, oferind aici ca exemplu acordul bilateral cu China. Ce spune acesta:

Multilateralismul contează pentru că funcționează. Dar nu putem fi singurii „multilateraliști”. Într-o perioadă în care scepticismul câștigă teren, trebuie să arătăm beneficiile și relevanța sistemului multilateral. Vom construi parteneriate mai puternice, mai diverse și mai favorabile incluziunii, care să conducă modernizarea acesteia și să modeleze răspunsurile la nivel global la provocările secolului 21, dintre care unele amenință însăși existența umanității.”

Ce își dorește UE prin „reînnoirea” multilateralismului?

1. Să lucreze pentru un multilatearlism reînnoit bazat pe reguli adecvat secolului al XXI-lea și care servește guvernanței globale, precum și valorilor și intereselor UE și globale.
2. Să apere valorile universale și dreptul internațional, incluzând drepturile omului, să promoveze agende globale precum Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă și Acordul de la Paris.
3. Să obțină cât de mult se poate prin pârghiile economice, diplomatice și politice pe care le are la îndemână.
4. Să promoveze reforma, eficacitatea și eficiența sistemului multilateral și a unui multilateralism cu adevărat inclusiv în care guvernele, societatea civilă, sectorul privat, academia și alte părți lucrează împreună.
5. Să intensifice capacitatea UE de a fi un lider și să folosească mai bine abilitatea sa de a acționa ca un convenor, broker onest și constructor de punți.
6. Să aprofundeze parteneriatele și alianțele cu țări terțe, cu organizații regionale și multilaterale, și să consolideze coalițiile privind prioritățile cheie.
7. Să fie cel mai bun aliat al partenerilor multilaterali, dar să ceară transformare și relații strategice adevărate.
8. Să asigure o consistență mai mare între diplomația bilaterală și multilaterală.
9. Să acționeze împreună cu statele membre pentru a livra cu o singură voce.

Ce va face UE pentru reînnoirea multilateralismului?

Abordarea europeană se bazează pe elemente precum promovarea și apărarea drepturilor omului și contribuții la o lume mai sigură în care să trăim, asigurarea accesului universal la vaccinuri COVID-19, consolidarea redresării globale și soluționarea problemelor legate de inegalități, câștigarea curse împotriva schimbărilor climatice și restaurarea relației noastre cu natura, stabilirea unor reguli globale privind tehnologiile digitale, modernizarea instituțiilor globale și construirea de parteneriate și alianțe. Acestor direcții le corespund diferite acțiuni specifice.

Puteți citi comunicarea publicată pe 17 februarie la adresa aceasta (.pdf).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.