Ce este un război comercial?

Ce este un război comercial?

Dacă comerțul leagă regiuni, un război comercial reduce aceste legături. Se poate ajunge la o spirală a măsurilor anti-comerț, în general măsuri protecționiste, despre care nu știm unde se poate încheia, însă cu efecte devastatoare pentru structura economiilor implicate în acest conflict și a terților.

Există mai multe teorii ale relațiilor internaționale care privesc diferit cauzele, desfășurarea și impactul războaielor comerciale în sistemul internațional. Există diferite interpretări asupra rolului economiei în politica internațională, de la abordări care plasează economia relativ deasupra statului (de exemplu, abordările marxiste, cele liberale) la cele pun pe primul loc statele (tradiția realistă se încadrează în această categorie).

Întrucât discuția despre războaie comerciale ajunge în atenție în aceste zile, fiind alimentată din Statele Unite încă din campania electorală din 2016, este necesar să clarificăm termenii.

În momentul scrierii acestui articol, retorica războiului comercial este adusă în discuție de președintele Donald Trump, care a anunțat că va semna un ordin pentru creșterea tarifelor la oțel și aluminiu pentru sprijinirea economiei domestice. Reacția a venit din partea Uniunii Europene, care a anunțat că va lua măsuri, propunând câteva produse pentru care ar putea crește tarifele. Ulterior, Trump a anunțat că ar putea crește tarifele pentru mașinile europene ș.a.m.d.

Definiția războiului comercial („trade war”) oferită de portalul web Investopedia sună în felul următor:

„Un efect negativ al protecționismului care are loc atunci când țara A crește tarifele asupra importurilor țării B în retaliere pentru creșterea tarifelor de către țara B asupra importurilor țării A. Războaiele comerciale pot fi instigate când una dintre țări percepe practicile comerciale ale altei țări ca fiind injuste sau când uniunile comerciale domestice pun presiune pe politicieni să facă bunurile importante mai puțin atractive pentru consumatori. Războaiele comerciale sunt, de asemenea, un rezultat al neînțelegerii beneficiilor largi ale comerțului liber.”1

Este printre primele definiții și explicații pe care le poate găsi cineva căutând folosind un motor de căutare cunoscut. Este o explicație incompletă și părtinitoare, dar prima parte, cea care explică mecanismul, definește ceea ce reprezintă în esență un război comercial.

Encyclopædia Britannica definește războiul comercial ca fiind „situația în care țările în mod repetat retaliează una împotriva celeilalte prin creșterea tarifelor asupra produselor celeilalte2.

Impactul acestor tarife variază de la creșterea tarifelor și implicit creșterea costurilor importurilor (și exporturilor în urma măsurilor de retaliere), orientarea economiei în sectoarele afectate de război comerciale spre soluții domestice, la slăbirea sau distrugerea unor industrii dependente de relațiile comerciale, limitarea comerțului și liberului schimb la războaie.

Războaiele comerciale pot fi unele forme de manifestare a ceea ce se numește „capcana lui Tucidide”, situație în care o putere emergentă cauzează frică și insecuritate unei puteri stabilite, escalând spre război. Graham Allison spune chiar că întrebarea definitorie a acestei generație este dacă Statele Unite și China pot evita capcana lui Tucidide3. Din acest punct de vedere, Statele Unite se confruntă cu două puteri emergente, atât Uniunea Europeană, cât și China, iar războiul comercial pare să se îndrepte spre o confruntare pe ambele fronturi (pe lângă efectele asupra vecinilor de la nord și sud).

sursă imagine: Pixabay
  1. Investopedia, 2018, Trade war, https://www.investopedia.com/terms/t/trade-war.asp []
  2. Encyclopædia Britannica, 2017, Beggar-thy-neighbor policy, https://www.britannica.com/topic/beggar-thy-neighbor-policy []
  3. Graham Allison, 2015, The Thucydides Trap: Are the U.S. and China Headed for War?, The Atlantic, https://www.theatlantic.com/international/archive/2015/09/united-states-china-war-thucydides-trap/406756/ []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.