12 Rules for Life – Jordan Peterson

12 Rules for Life – Jordan Peterson

Jordan Peterson este psiholog clinician și profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, autor al două volume:

Între timp, al doilea volum a ajuns bestseller pe Amazon în Statele Unite, Canada și Marea Britanie, ceea ce este o realizare pentru un autor care are abia un volum anterior publicat și nu își propune să vină cu vreo teorie sau idee genială.

Mai are o serie de articole de specialitate, iar Google îl indică cu un indice Hirsch de 50. Pe lângă activitatea academică, a depășit 800.000 de abonați pe YouTube și își înregistrează cursurile și le publică acolo, realizează unele serii, reușind astfel să popularizeze elemente de știință și cunoaștere.

Am citit 12 Rule for Life: An Antidote to Chaos. După nume, este una dintre cărțile motivaționale lipsite de conținut care au devenit bestsellere. În realitate, cuprinde o serie de dezbateri de natură etică, reflecții pe teme de publice și private, povestiri alegorice de natură biblică, concluzii ale unor studii și cercetări din zona de sociologie și psihologice, totul aranjat sub forma a douăsprezece eseuri distincte, pornite de la o discuție pe Quora.

Acum că am terminat acest volum dedicat unei audiențe generale, îmi propun să citesc și Maps of Meaning.

Căutând site-ul autorului, am găsit inclusiv recomandările sale de lectură. Nu lipsesc volume scrise de Mircea Eliade pe zona de mitologie, religie și istoria religiilor (link), ceea ce înseamnă că volumele profesorului de origine română nu și-au pierdut relevanța și rămân recomandări de lectură în 2017.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.