Ce dorește China de la Uniunea Europeană?
China este un partener strategic al Uniunii Europene. În 2018, s-au împlinit 15 ani de la stabilirea parteneriatului strategic dintre cele două părți.
Pe 18 decembrie 2018, China a publicat un document de politică privind Uniunea Europeană, în care partea chineză identifică „direcția, principiile și măsurile specifice pentru a aprofunda Parteneriatul strategic comprehensiv China – UE în noua eră și pentru a promova o mai mare dezvoltare a relațiilor dintre China și UE”. Este un al treilea astfel de document publicat de partea chineză, primele fiind publicate în 2003 și 2014.
La o primă lectură, documentul pare, pe lângă cooperare normală între părți, o listă de dorințe. Nu îmi dau seama dacă este o problemă de traducere, de înțelegere sau chiar acesta este scopul dorit, dar în multe cazuri, acolo unde apar linii roșii și chestiuni politice complicate, documentul lasă impresia unei agresivități din partea autorilor la adresa celeilalte părți (este drept că urmărind interesele naționale). Acesta este motivul pentru care am spus că documentul conține și o listă de dorințe.
Redau o astfel de caz, privitor la situația Taiwanului, în care autorii uită că Uniunea Europeană este o entitate cu autonomie strategică, formată din state membre suverane și independente, cu propria lor politică externă și cu propriile lor aparate decizionale.
Nu este o problemă pentru România care este angajată în respectarea și recunoaștere politicii unei Chine unice. Nici în cazul UE nu este în general o problemă, Uniunea urmărind aceeași politică și recunoscând guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei, dar China nu poate dicta unei alte entități suverane sau expresie a suveranității unor state cum să se comporte în relațiile internaționale, mai ales când e vorba de o perspectivă largă precum „implicații suverane”. Probabil acesta este motivul principal pentru care redau acest pasaj.
Honoring the commitment to respecting China’s sovereignty and territorial integrity, upholding the one China principle with concrete actions, and respecting China’s core interests and major concerns bear on the long-term stability and growth of China-EU relations. The EU should explicitly oppose “Taiwan independence” in any form, support China’s peaceful reunification, and handle Taiwan-related issues with prudence. Exchanges between the EU and Taiwan should be strictly limited to nonofficial and people-to-people activities, and there should be no official contact or exchanges in any form. The EU should refrain from signing with Taiwan any agreement with sovereign implications or official in nature. No institutions of an official nature should be established. The EU should not endorse Taiwan’s membership in any international organization where statehood is required, not sell Taiwan any weapons or any equipment, materials or technologies that can be used for military purposes, and not carry out military exchanges or cooperation in any form.
Documentul are patru părți:
- principiile îndrumătoare ale relațiilor dintre China și Uniunea Europeană;
- cooperarea în zona politică, de apărare și de securitate;
- cooperare în zona comercială, de investiții, de conectivitate, financiară și fiscală;
- cooperarea în privința cercetării științifice, inovării, industriilor emergente și dezvoltării sustenabile.
Acest policy paper poate fi citit pe China Daily.