Câteva despre CISPA

Mama, ACTA, SOPA, PIPA. Probabil ați auzit de acești factori care nu fac altceva decât să încerce să găsească o cale legală de cenzurare a Internetului. Desigur, orice informație este vizibilă. Să nu credeți că nu sunteți monitorizați sau că nu se știe ce căutări faceți. Să nu uităm de … internedul invizibil și cel ascuns, două realități despre care am aflat acum câteva zile de aici: Deepen Web: Tenebrele Internetului. Practic, acele tenebre reprezintă fața ascunsă a Internetului, fața murdară, groapa de gunoi ca să îi zic așa. Mama, ACTA, SOPA și PIPA vor reuși foarte greu să ajungă acolo, însă pot face instrucție cu utilizatorii obișnuiți, înspăimântați și … pirați.

ACTA a fost respinsă de Parlamentul European. Oficial se va face prin iunie-iulie. SOPA și PIPA, din câte știu, au fost respinse. Totuși, cei de la Washington nu se lasă și vor să urmărească, cică, hackerii și să aibă acces la informații private, violând în acest fel, legal, dreptul la intimitate al utilizatorului de Internet.

Acum vreo două-trei zile veneam cu un articol, unul care a avut un impact mulțumitor în care publicam un newsletter Avaaz.org, unul în care vă îndemnam să semnați petiția pentru oprirea acestui abuz, căci așa poate fi definit fără nicio problemă. Ultima dată când am verificat, acel articol avea peste 80 de recomandări pe Facebook.Vă îndemn în continuare să aruncați o privire și să semnați petiția.

Ce este cu CISPA? Ei, bine, după nume, „Cyber Intelligence Sharing and Protection Act”, se pare că este, așa cum spun și inițiatorii proiectului de lege, un tratat care să încerce să oprească pirateria, lucru imposibil. Proiectul dă dreptul Statelor Unite să întărească politicile de protecție și apărare a drepturilor de autor, a patentelor, va permite împărțirea informațiilor între diverse servicii de informații după bunul plac cu și despre utilizatorii de internet, fără a fi nevoie de vreun mandat.

Este un nou atac la libertatea omului, dar și a Internetului. Practic, adio Internet liber, bun venit cenzură. Proiectul este inițiat de un guvernator de Michigan, Mike Rogers, politician care a avut câteva atacuri la adresa WikiLeaks când proiectul scurgerilor de informații controlat de Julian Asange (mă îndoiesc că el a fost în spatele acestui fapt) făcea valuri.

Să nu uităm dragilor, că astfel de proiecte nu fac altceva decât să aducă siguranță, condamnând orice oameni, mai mult cei de rând, la nivel internațional, căci Internetul reprezintă globalizare, având un rol foarte important în realizarea acestui proces. Atât în USA, cât și în România, la acest moment există legislația necesară pentru a fi arestat în numele securității cibernetice.

De aici puteți citi textul proiectului, dar și stadiul acestuia.

Cât despre suportul acordat proiectului, mari companii publice și private îl sprijină…as always.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.