Câteva cuvinte după Universitatea de Vară Râmnicu Sărat 2014

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat 2014

Închisoarea tăcerii, o experienţă în comunism

Mi-am depus aplicaţia dorind să aflu mai multe despre modul în care a fost posibilă iluzia numită comunism, dorind să văd cum acest regim social-politic afectează România actuală şi să cunosc mai mulţi tineri1 pasionaţi de studiul comunismului.

La final, pot spune cu mâna pe inimă că toate aceste trei obiective au fost îndeplinite. Abordarea transdiciplinară a comunismului (istorică, sociologică, filosofică, religioasă, politică, antropologică) mi-a oferit răspunsuri, informaţii fundamentate şi mi-a oferit şansa de a pleca acasă cu mai multe întrebări.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat 2014, ediţia a VIII-a, a avut loc în oraşul cu acelaşi nume, fiind organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) alături de Fundaţia Konrad Adenauer.

Despre conţinutul universităţii de vară

În zilele petrecute în cadrul universităţii de vară, am avut ocazia să vizităm de două ori închisoarea de la Râmnicu Sărat. Închisoarea tăcerii este puţin spus despre condiţiile inumane în care au fost aduşi lideri politici de dinainte de instaurarea regimului comunist. Unii şi-au găsit sfârşitul acolo, iar despre alţii am putut auzi şi după 1989. De mulţi se auzea după ani de zile că au ajuns la închisoarea de la Râmnicu Sărat, activă până în 1963.  Memoria localnicilor este împărţită2.

Am avut parte de confesiuni ale unor deţinuţi politici, unul dintre aceştia trecând prin paisprezece locuri de detenţie sau colonii de muncă. Un număr impresionant pentru o manifestare ca licean. Au fost adevărate biblioteci vii.

Apoi, am descoperit/aprofundat ceea ce a însemnat Fenomenul Piteşti, al re-educării prin tortură, spus într-un grai sobru, cunoscând modul în care erai dezumanizat acolo. Tot în acelaşi stil, am descoperit Periprava – victime, responsabili, tratament, condiţii, istoric, oameni şi fapte.

Nici Securitatea nu a scăpat din analiza oferită în cadrul şcolii de vară. Întreg istoricul ei a fost prezentat, accentul fiind pus pe politica de cadre.

Două sesiuni au surprins comunismul prezentat din perspectiva ideologică sau filosofică. Totodată, una dintre prelegeri s-a axat pe prezentarea şi înţelegerea memoriei şi a nostalgiei şi, mai ales, a nostalgiei ca antidot la schimbare.

Grupul de rezistenţă din comuna Nucşoara a fost prezentat din perspectiva documentelor Securităţii şi justiţiei. Din punctul meu de vedere, a fost unul dintre cele mai impresionante momente. Afli cum acţiona Securitatea, cum era destructurat omul de către comunism şi, totodată, până unde se ajungea.

Pe lângă Piteşti, închisoarea de la Râmnicu Sărat a avut un loc aparte în cadrul prezentărilor, mai ales prin comparaţia cu întreg sistemul carceral din regimul comunist român. De asemenea, în ultima zi, am vizitat Fortul 13 Jilava.

Speakeri și invitați la Universitatea de Vară Râmnicu Sărat 2014

 • Gheorghe Buzoiuanu, fost deținut politic;
 • Alin Mureșan, șef serviciu, Analiza regimului comunist, IICCMER;
 • Liviu Pleșa, consilier CNSAS;
 • Radu Preda, președinte executiv, IICCMER;
 • Florin Muller, prof. univ. dr., Facultatea de Istorie, Universitatea din București;
 • Constantin Vasilescu, expert, IICCMER;
 • Ioana Voicu-Arnăuțoiu, conf. univ. dr., Universitatea Națională de Muzică din București;
 • Cosmin Budeancă, director general, IICCMER;
 • Iuliana Conovici, cercetător, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București;
 • Octav Bjoza, președinte, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România;
 • Irina Hasnaș-Hubbard, artist plastic, muzeograf;
 • Mirel Bănică, sociolog și publicist;
 • Dan Voinea, G-ral (r), magistrat.
 1. de la care am avut ce să învăț []
 2. revin pe subiect []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.