Când statul nu își mai îndeplinește rolul pentru care există

Când statul nu își mai îndeplinește rolul pentru care există

Unul dintre rolurile entității politice pe care o numim stat este să își protejeze cetățenii, aceștia fiindu-i necesari pentru asigurarea supraviețuirii și bunăstării. Este rezultatul unui acord între cetățenii și are rolul esențial de a asigura respectarea înțelegerilor între oameni. Apare dintr-o nevoie și rezolvă niște nevoi.

Ce faci însă când acest stat nu mai reușește să rezolve aceste nevoi sau devine distructiv?

O soluție este supunerea, alta plecarea, alta conflictul. Mai este cooperarea, dar și reformarea. Probabil mai sunt și altele. Dar care sunt limitele acestor decizii?

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe că, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, activități pentru care s-a dispus reținerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro).
Concret, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.”

Este un fragment mai sus dintr-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție din 1 septembrie 2017, în care arată cum oameni cu zile erau lăsați să moară pentru profiturile ilegale și imorale ale altora.

În timp ce unii oameni stăteau la coadă și își așteptau decontarea serviciilor medicale la domiciliu, alții, prin fals, obțineau diferite venituri ilegale.

Instituția respectivă este o parte esențială în funcționarea modernă a statului. Dintr-un mecanism de salvat vieți s-a transformat într-unul de terminat vieți.

Demersurile unor instituții precum Direcția Națională Anticorupție sunt binevenite și necesare, însă au nevoie de măsuri complementare.

sursa imagine: unrecognizable young crowd | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.