Campania „Români pentru o lume”

Una dintre cele mai frumoase inițiative despre care au auzit lucruri faine astăzi este legată de campania „Români pentru o lume”, desfășurată de Fundația Sergiu Celibidache. Mi-a plăcut ideea, mi-am dorit să găsesc un loc pe Internet unde să identific personalități remarcabile de origine română care au schimbat lumea. Sunt mulți, acolo sunt doar o parte, însă este motivant să vezi neamul admirabil din care te tragi.

Campania „Români pentru o lume” reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume și aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Da, rămân nemuritori. Eliade, Enescu, Cioran, Grigorescu au revoluționat domeniile în care s-au făcut remarcați. La prima accesare a site-ului, am descopert actorul american de orgine română E.G. Robinson, precum și directorul de film Jean Negulescu. Nu îi știam, dar poveștile lor de viață sunt impresionante.

Preiau din descrierea campaniei:

Campania „Români pentru o lume” se desfăşoară în trei etape:

În prima etapă, care va avea loc începând de astăzi, 16 decembrie, şi până în martie 2013, redescoperim împreună valorile Romaniei care au avut o contributie de necontestat pentru cultura mondiala: Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Grigorescu, George Enescu, Edward G. Robinson, Jean Negulesco şi Sergiu Celibidache.

În partea a doua a campaniei noastre, ce va avea loc în martie-iunie 2013, vom susţine valorile culturale contemporane, ale căror nume răsună cu mândrie peste graniţele României. Printre cei care ni s-au alăturat pentru etapa a doua îi mentionam pe: Marcel Iureş, Alex Rotaru, Alexandra Nechita, Dorotheea Petre, Vladimir Cosma, Alexandru Tomescu, Ada Condeescu şi alţii.

Cea de a treia etapă, şi ultima, din perioada iunie-noiembrie 2013, a campaniei „Români pentru o lume”, se remarcă prin organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc.. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse în România şi în străinătate.

Să promovăm ceea ce merită promovat și să aruncăm mesajele otrăvite pentru a le face loc acestora. Și da, am aflat de la Chinezu despre această inițiativă a Fundației Sergiu Celibidache, susținută de Intesa Sanpaolo.