…sau cel mai important muzician roman.
Nu a cantat manele, nu a avut concerte in strainatate, nu !
In schimb prin inteligenta si vointa sa a devenit cel mai respectat ( sper) , mai important si mai cunoscut muzician roman.
A vazut lumina zilei pe 19 august 1881 in satul Liveni, Botosani. Nascut cu un extraordinara inclinatie spre muzica, a inceput sa cante la vioara inca de la 4 ani, la 5 ani avand primul sau concert. Tot in perioada copilariei incepe studiile cu Eduard Caudella, insa primele lectii le-a primit de la parintii sai si de la Nicolae Chiru, lautarul satului.
Intre anii 1888-1894 studiaza la Conservatorul din Viena. Se integreaza foarte repede in viata vieneza muzicala. A absolvit acest conservator cu medalia de argint. Intre 1895 si 1899 studiaza la Conservatorul din Paris.În ziua de 6 februarie 1898 îşi face debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.
Primul deceniu al secolului xx este unul important al lui Enescu deoarece isi creaza cele mai importante forme muzicale:
- cele doua Rapsodii Romane
- suita nr. 1 pentru orchestra
- prima sa simfonie
- sapte cantece pe versuri de Clement Marot
In timpul primului razboi mondial apare cea de a doua sa simfonie , precum si Suita Nr. 2 pentru orchestra. In anul 1915 are loc prima editie a concursului de compozitie care ii poarta numele. El oferea castigatorilor premii generoase din propriul sau buzunar si sansa de a-si face cunoscute compozitiile in concertele sale.
In perioada interbelica viata sa se imparte intre patria mama si Franta. De asemenea face cateva vizite in Statele Unite ale Americii , unde dirijeaza orchestrele Philadelphia si New York. Isi amplifica activitatea sa pedagogica avand studenti importanti. Yehudi Menuhin a ramas cel mai cunoscut. De asemenea acesta a declarat ca George Enescu este parintele sau spiritual.Menuhim a fost un emigrant evreu care a capatat pe rand cetatenie americana, elvetiana si britanica ( primeste si titlu de lord).
Intre anii 1921 si 1931 lucreaza la cea mai mare creatie : opera OEDIP. O dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino). Cu aceasta se casatoreste mai tarziu. 4 decembrie 1937 reprezinta momentul cand Enescu s-a casatorit cu ea. Desi era desfigurata in urma turnarii acidului pe fata, Enescu a acceptat-o.Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 şi s-a bucurat de un succes imediat.
In timpul celui de=al doilea razboi mondial a trait in Romania, Bucuresti si Sinaia, avand o activitate dirijorala destul de bogata.
In ultimii ani ai vietii a scris cel de-al doilea cvartet pentru coarde, simfonia de camera pentru 12 instrumente soliste si poemul simfonic Vox Maris. Simfoniile 4 si 5 raman insa neterminate.
Alungat de instaurarea regimului comunist, George Enescu se muta la Paris unde si moare. ( noaptea de 3 spre 4 mai 1955). Este inmormantat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.
Enescu a ramas in inimile tuturor ca cel mai mare muzician roman. Trebuie sa ne mandrim cu acest lucru. Trebuie sa ne mandrim cu un compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor de talie mondiala. Pacat insa ca si francezii se mandresc cu el.
2 Replies to “George Enescu…”
Comments are closed.