BVB te invită să investești în educație financiară

BVB te invită să investești în educație financiară

Una dintre cele mai mari provocări avute de instituții cu un rol cheie pe piața financiară este că își pot translata foarte greu politica de responsabilitate socială pe domeniul lor, dar în sfera socială. Ce vreau să spun este că nu sunt multe idei pe care o instituție precum Bursa de Valori București (sau alte instituții financiare) le poate aplica pentru a educa publicul și pentru a-l atrage să se intereseze de ceea ce face.

BVB se pare că a găsit o soluție în care pune accentul pe educație financiară și organizează și un concurs la finalul căruia cel care investește și obține cel mai bun randament poate câștiga o mașină și zeci de alte premii (vouchere de cumpărături, vacanțe, ceasuri). Campania se numește „Condus de Randament”, cu toate detaliile disponibile la adresa www.condusderandament.ro, iar, dacă nu găsești toate răspunsurile, poți să contactezi organizatorii.

Condus de randament – educație financiară

Ideea din spatele campaniei pune accentul pe câteva seturi de elemente educaționale necesare, atât dacă vrei să te plimbi prin domeniul piețelor financiare, cât și dacă vrei să înțelegi mai bine cum se mișcă fluxurile pe plan global, european, regional și național, dacă vrei să înțelegi mai bine ce spun unii la știri, dacă vrei să investești în cultura ta generală în privința cunoștințelor de economie.

Multă lume a văzut filme cu îmbogățiri spectaculoase de pe bursă, cu improvizații care, trebuie să știți, astăzi nu prea mai merg, căci există o legislație și o serie de măsuri de siguranță care le fac aproape imposibile pentru binele fiecărui cetățean, multă lume s-a întrebat cum poate să facă profit de pe bursă ș.a.m.d.

Aici intervine conceptul concursului, în care ești ajutat să înveți și să te pregătești de competiție. Antrenament și educație. Pentru a încuraja investițiile responsabile, Bursa de Valori București (BVB) vine în acest concurs cu posibilitatea de comanda un kit de investiții și de a urmări o serie de lecții online. Cursul, de exemplu, conține o introducere prin care sunt delimitate o serie de concepte: burse, piețe, economisire, investiție, tranzacționare, risc, randament și nu numai.

Condus de randament – concursul BVB

Punctul central al campaniei pare a fi concursul. Te lași condus de randament, căci pentru a câștiga trebuie să obții un randament de top. Competiția se desfășoară între 17 octombrie și 17 februarie. Te înregistrezi la un broker partener autorizat (precizați pe site) și tranzacționezi. Înregistrarea în concurs se face până pe 16 decembrie. Regulamentul îl găsiți aici, la fel și componența indicilor BET-XT eligibili pentru concurs.

Top 3 companii BET-XT în care aș investi

Am vorbit de concurs, de educație financiară, dar lipsește partea practică. În ce companii aș investi și de ce aș face aceste alegeri.

  1. S.N. Nuclearelectrica S.A. (SNN) pentru că este o companie de stat activă pe un segment relevant din piața de energie. În mod normal, ar fi investiții pe termen lung, având în vedere rolul geostrategic și geopolitic, dar, venind iarna, rezervele se golesc, impulsionând un pic rolul companiei, fapt ce va fi vizibil și în activitățile investitorilor.
  2. Fondul Proprietatea (FP) pentru că acționarul majoritar e statul român și deține acțiuni la o gamă relevantă de companii din domeniul energiei.
  3. IAR SA Brașov (IARV). Inițial, voiam să caut tot o companie activă pe piețele de energie, însă nu sunt prea sigur că celelalte rămase vor oferi un randament pe termen scurt. Din contră, mă aștept să vină o serie de decizii după alegeri care ar putea ridica unele, iar pe altele să le condamne. Mizez pe faptul că IARV își continuă revenirea pe un trend pozitiv și că avantajele ce țin de forța de muncă și alte avantaje comparative ale României vor continua această evoluție prin diversificarea producție (în special militară, dar și comercială internațională) și atragerea investitorilor străini.

Desigur, din această listă aleasă, totuși, subiectiv, și fără o experiență practică, ar mai fi putut face parte și alte investiții. Dar de ce nu au fost selectate sau de ce nu au fost prioritizate, data viitoare…

P.S.: Informându-mă pe tema acestui articol mi-am amintit de aplicațiile/programele de simulări care erau disponibile acum ceva timp pe internet și pe care le urmăream cu atenție în momentul în care am descoperit educația antreprenorială și am auzit prima dată de investiții. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.