The Butler (2013)

După mai bine de două luni, mi-am alocat câteva ore pentru a viziona niște filme. Selecția a fost simplă: Rio2, The Philosophers și The Butler. Pentru ultimul din listă îmi făcusem planuri de câteva luni, dar am ezitat. Erau două ore de film la care trebuia să rezist. Am reușit și îmi pare bine, căci a fost un film care merită văzut. Mi-a amintit de momentele când citeam Remains of the Day.

The Butler (2013)

Filmul privește viața unui cetățean american de culoare1. Este surprins de mic copil, pe plantație, când situația nu era prea egală, iar albii abuzau de drepturile pe care aceștia le aveau. Băiatul își vede tatăl murind. Ulterior, este luat pe lângă casă. Continuă acest drum până aproape de pensionare, când se alătură ideilor pentru care lupta fiul său, văzut ca un fiu rătăcitor.

Momente importante surprinse din istoria secolului al XX-lea

Veți face o incursiune în momentele cele mai importante ale Statelor Unite din 1926 încoace, cu excepția celui de-Al Doilea Război Mondial, care nu este surprins în film, dată fiind vârstă pe care o avea personajul. Pe lângă dramele familiale, pe lângă momente precum mișcările pentru drepturi civile, lupta anti-segregare, asasinarea președintelui Kennedy, Războiul din Vietnam. Veți cunoaște o persoană care a servit ca majordom într-un hotel, apoi a ajuns la Casa Albă, unde își duce până la bătrânețe activitatea. Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Reagan sunt printre cei surprinși în film, având caracterizările surprinse, din punctul meu de vedere, destul de realist și democrat2. Filmul se încheie cu bătrânul servitor luptând pentru campania din 2008 al lui Barack Obama și cu vizita acestuia la Casa Albă.

Un personaj interesant de urmărit: fiul majordomului

Despre fiul acestuia, as spune că este reflecția gândurilor personajului principal. Este cel care acționează, care riscă, care se implică activ în mișcările de stradă, uneori alegând mișcări radicale, care urmărește liderii pe care îi cunoaștem din istoria secolului al XX-lea din Statele Unite ale Americii. Este cel care se opune segregării, care are în vedere drepturile sale, care candidează ulterior pentru un loc în Congres, care protestează, care termină un master în științe politice. Recomand filmul.

  1. dificil de spus cetățean când ești sclav, dar este mai ușor de înțeles ideea []
  2. personal, am simțit în film câteva diferențe vizibile între democrați și republicani care, ideologic raportat la subiectul filmului, dar și istoric, existau []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.