Bucurați-vă de sport, dar nu uitați de oameni!

În semn de protest față de modul dezamăgitor prin care a fost organizată Cupa Mondială din acest an din Brazilia, am decis să nu urmăresc niciun meci, anunțând asta în urmă cu câteva luni pe facebook. Desigur, sunt invizibil în audiența celor care transmit, dar voi avea grijă să dau mai departe acest mesaj: nu este bine!

Cetățenii suferă, iar drepturile lor au fost trecute în plan secund de către autorități pentru a demonstra cât de bine este în Brazilia în preajma a două evenimente de mare amploare: Cupa Mondială la Fotbal 2014 și Jocurile Olimpice de Vară 2016. WC2014 și RIO2016 sunt, din păcate, triste amintiri ale istoriei sportului. La fel a fost și Beijing 2008, dar, mai ales, Sochi 2014.

Drepturile omului au fost încălcare destul de mult. Autoritățile locale și nepăsarea globală au demonstrat că în fața unui eveniment sportiv, cetățeanul nu contează. Să ne amintim situația de anul trecut din Brazilia cu zeci de mii de oameni în stradă în orașe. Credeți că, brusc, se simt mai bine? Nu. Autoritățile au avut grijă să mărească numărul de forțe de ordine, să ascundă, practic, comunități. Sărăcia braziliană este cunoscută în întreaga lume. În pofida evoluției din ultimele două decenii, problema este încă mult prea evidentă.

Pe lângă excesul folosirii forței, condiții de muncă, periclitarea libertății de expresie și de asociere, precum și de adunare sau evacuările forțate constituie încălcări ale drepturilor omului. Ce facem în cazul acesta? Ne jucăm cu o minge de fotbal și privim cum 2,5 miliarde de oameni sunt hipnotizați de acea minge?

Despre Qatar, nu mai vorbesc, căci și FIFA a recunoscut pericolul. Sute de oameni au murit.

Bucurați-vă de sport, dar nu uitați de oameni!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Bucurați-vă de sport, dar nu uitați de oameni!”

  1. nici eu nu ma uit prea des la fotbal , dar urmaresc rezultatele! e o atitudine buna cea pe care o adopti si o sa evit pe cat posibil meciurile !

Comments are closed.