Blogosfera înseamnă ÎMPREUNĂ

Poate că sunt doar naiv sau poate că am dreptate. Despre ce este vorba? Mă gândesc la definiția blogosferei. Am văzut abordări inedite ale acestei campanii, abordări care au implicat un număr foarte mare de bloggeri, abordări demne de apreciat, însă tot acest amalgam de soluții la o întrebare formează esența blogosferei.

Ce vreau să zic?

Suntem oameni, avem pasiuni mai cunoscute sau mai puțin cunoscute.  O pasiune este bloggingul. Sau hobby sau activitate de interes. Putem să ne considerăm bloggeri, indiferent de numărul de vizitatori, comentarii, link-uri și alte statistici. Suntem împreună bloggeri. Campania pornită de Vodafone prin Blogal Initiative reprezintă un exemplu de ceea ce înseamnă să fii împreună. Bloggeri din întreaga țară și-au dedicat timp pentru a se înscrie, pentru a stabili cine din blogosferă este prietenul 2.0 sau chiar real. Sunt o persoană care consideră că blogosfera înseamnă mai mult decât 10 bloggeri, lansări de campanii și restul. Nu, blogosfera înseamnă că suntem împreună, formăm un tot, ne dedicăm timpul scrisului, reușim să impresionăm împreună.

Împreună în blogosferă nu înseamnă numai prietenie, ci și mentorship. Da, suntem o rețea. Putem considera blogosfera un graf. Există muchii, putem să trasăm muchii atunci când apare cineva nou. Oricum am porni, putem ajunge la celălalt. Voiam să încerc o abordare bazată pe cunoștințele care de informatică, destul de mici, pe care le dețin. Se stabilesc relații între bloggeri și împreună suntem mai puternici.

Există prieteni și dușmani, există susținători și persoane care se ocupă de anti-reclamă. Există. Dar această rețea este indestructibilă. Răi sau buni, NOI avem câte un blog.  Dar ce înseamnă blogosfera dacă nu ne mobilizăm, dacă nu folosim prietenia ca să schimbăm lumea în care trăim la orice oră din zi și din noapte? Putem să sunăm, putem să ne folosim de Internet (mobil sau nemobil), putem fi împreună.

Voi exemplifica: în dexonline.ro nu am găsit cuvântul „blogosferă”. Suntem împreună, îl folosim toți, dar oficial nu existăm. Să venim să facem ceva. Putem să găsim o definiție care să existe în următorul volum DEX? Yes, we can! (ca să preiau o celebră sintagmă)

Pornim de la unitate și identitate, de la diversitate și solidaritate, o serie de valori europene, ca să spunem clar și răspicat ÎMPREUNĂ SUNTEM BLOGOSFERA. Nu există nici blogger. Îl introducem pe acesta, ca bază, și obținem definiția blogosferei:

Mediu în care bloggerii își desfășoară activitatea, vin cu idei, conlucrează și influențează aspecte ale societății.

Iubesc definiția de mai sus. Este mult mai relevantă față de „totalitatea bloggerilor”. Este chintesența a ceea ce facem NOI.

Împreună suntem mai puternici, împreună putem schimba lumea:

Blogosfera înseamnă împreună. Suntem mulți, suntem puternici, suntem motivați, suntem schimbarea. Promo-ul de mai sus redă ceea ce înseamnă împreună referindu-ne la diverse domenii. Surprinde într-un mod destul de clar că, deși suntem mai puțin, noi putem să aducem un plus în viețile celor din jur.

Cei mai apropiați prieteni 2.0 ai mei sunt colegii din Blogosfera Vrancea. Consider că suntem o echipă. O echipă înseamnă mai mult decât un grup pentru că există această calitate: a fi împreună, a fi dispus să ajuți când un coleg are nevoie de ajutor, are o inițiativă și dorește să schimbe ceva în comunitate și în online.

În ciuda faptului că mecanismul de campanie precizează să îi nominalizez, consider că am făcut asta. Toți pentru unul și unul pentru toți. Blogosfera Vrancea unește o serie de bloggeri care au o poveste în spate și un scop comun. Aparțin acestei mândre blogosfere locale și noi suntem asemenea acelor copii care cred în schimbare.

Și asta facem. Găsim nevoile locurilor prin care umblăm și încercăm să schimbăm, să îmbunătățim.

Prietenii 2.0 vrânceni au reușit să dovedească că împreună suntem mai puternici. Faptele, așadar:

  • Am reușit să organizăm cu o altă rețea din care fac parte și, cu toate că nu suntem toți 2.0 – Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, suntem prietenii care ne ajutăm și la 2:00 AM, Earth Hour Vrancea 2012;
  • Ne-am implicat în ajutorarea copiilor de la centrul Harap Alb și Prâslea;
  • Ne-am susținut. În luna mai am organizat în oraș o campanie de promovare a valorile europene pentru competiția „Europa mai aproape de CNE”, desfășurată de Consiliul Național al Elevilor. Cu echipa pe care am coordonat-o am reușit să obținem sprijin din partea Blogosferei Vrancea, Consiliului Școlar al Elevilor CNU, Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, Asociația Potpourri. Numită „Împreună suntem Europa”, campania, bazată pe un sprijin enorm din partea prietenilor 2.0, a făcut un buzz, Blogosfera Vrancea contribuind foarte mult în asigurarea pasului către câștigarea competiției. A fost o echipă din Vrancea, am fost împreună, am câștigat. Concluzia, împreună suntem mai puternici;
  • Sprijinim ultimul proiect al CJE Vrancea, aflându-ne printre principalii parteneri:

Lista poate continua cu tradiționalele blogmeet-uri și proiecte, dar am evidențiat, în principal, momentele în care ÎMPREUNĂ a înseamnat NOI, BLOGOSFERA, SCHIMBARE, AJUTOR, RECIPROCITATE, SOLIDARITATE, REȚEA, PRIETENIE, COLECTIV.