Bahmut

Bahmut

Pare că bătălia de la Bahmut, până în 2016 denumit Artemivsk, s-a încheiat după aproape 300 de zile.

Fostul orășel cochet, cu o populație de vreo 70.000 de oameni înainte de război, cu vin, sare și câteva instalații industriale, a rămas cenușă, similar multor orașe siriene care au trecut prin conflicte similare, bazate pe tehnici convenționale și de guerillă urbană între beligerenți. Fusese un oraș important în regiunea Donețk înainte de război, acum a rămas important din prisma relevanței sale strategice pentru avansarea frontului de război. A fost obiectul unei lupte de câteva luni și imediat după declanșarea conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei din 2014.

Situația este foarte gravă pentru frontul de est al Ucrainei, întrucât câștigarea Bahmutului deschide noi oportunități Rusiei, fără a se complica prea mult, altfel spus folosind aceleași tehnici și fără a exagera cu echipamente, similar primăverii 2022. Obține acces la niște căi de comunicații utile nu doar pentru conexiunea cu teritoriile ocupate, dar și cu Rusia, precum și spre alte puncte relevante din estul și nord-estul Ucrainei.

La mare distanță, întâlnirea dintre Zelenski și Biden a adus câteva mesaje de sprijin pentru Ucraina, necesare având în vedere evoluțiile de pe front. Crește și nevoia de sprijinire a apărării Ucrainei, în primul rând pentru creșterea capacității de apărare a ucraineilor, în al doilea rând pentru descurajarea Rusiei. Asistența pentru Ucraina este necesară pentru imobilizarea și atrofierea capacității Rusiei.

Bătălia de la Bahmut a fost inovatoare prin capacitatea companiei private contractate de Rusia pentru a îndeplini o serie de obiective ofensive. În final, în pofida criticilor, aceasta a livra rezultatele conform cronologiei așteptate. Mai mult, acea grupare paramilitară a Rusiei a reușit să dovedească capacitate de acțiune pe multiple fronturi, atât fizice, pe teren, cât și geopolitice, chiar la mii de kilometri distanță. În acest moment, sunt mai cunoscute grupările paramilitare ale Statelor Unite, Franței și Federației Ruse, însă modul de utilizare va stârni interes pentru dezvoltarea unor astfel de capacități și chiar de creștere a interoperabilității acestora cu armatele recunoscute, cum s-a procedat în Bahmut.

P.S.: Interesantă simbolica vizuală din clipurile de propagandă cu cucerirea Bahmutului, amintind de imaginile clasice de cucerire teritorială, cunoscute din istorie, din filme, și, de câteva decenii, din jocurile video. Mă aștept la câteva jocuri video sau module pentru jocuri video cunoscute pe tema războiului din Ucraina. Există o justificare suficientă din perspectiva profitului comercial.

imagine: bloomberg.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.