Au început pregătirile Conferinței privind viitorul Europei

Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei a ținut întâlnirea sa constitutivă pe 24 martie 2021 în Bruxelles. Acesta este compus din reprezentanți ai instituțiilor europene și va superviza lucrările, procesul și organizarea Conferinței privind viitorul Europei. Reprezentanți ai parlamentelor naționale din Uniunea Europeană, ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic și Social, precum și parteneri sociali au fost invitați ca observatori la această reuniune.

În urma întâlnirii constitutiveau fost promovate câteva măsuri pentru buna desfășurare a Conferinței.

Cetățenii vor putea folosi o platformă digitală multilingvistică pentru a contribui la lucrările Conferinței privind viitorul Europei, incluzând în privința cartei privind modul de participare a cetățenilor și identitatea vizuală.
De asemenea, comitetul a discutat despre metodele interne de lucru, un element important pentru o desfășurare coerentă a întregului proces.

Prima adunare plenară a Conferinței privind viitorul Europei ar urma să aibă loc pe 10 mai la Strasbourg, în funcție de condițiile de sănătate publică și respectricțiile impuse din cauza COVID-19. Această plenară ar urma evenimentului formal de deschidere din 9 mai, tot în Strasbourg.

Următoarea reuniune a comitetului executiv va avea loc pe 7 aprilie, urmând ca platforma digitală mult așteptată de cetățenii care vor să contribuie la dezbaterile privind viitorul Europei va fi lansată pe 19 aprilie.

Rămân multe întrebări privind compoziția acestui comitet executiv și a observatorilor. Primul lucru care se poate observa este că reprezentanții Europei de Est aproape lipsesc. În rândul membrilor comitetului, a luat parte doar secretarul de stat pentru afaceri europene al Sloveniei, țara care deține Președinția rotativă a Consiliului UE. În rândul observatorilor, situația este similară. De asemenea, sunt probleme ce țin de reprezentarea de gen. Mai mult, este neclar în ce poziție a participat la reuniune secretarul de stat francez pentru afaceri europene din partea Consiliului UE (chiar dacă ar fi pentru că sediul oficial al Parlamentului este acolo sau pentru că Franța va avea anul viitorul conducerea Uniunii Europene, rămâne acest semn de întrebare).

imagine: © European Union 2021 – sursă : EP

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.