Angela Merkel la 15 ani de mandat
S-au împlinit 15 ani de când Angela Merkel este cancelar al Germaniei. Cancelar este la conducerea economică pentru a doua mare criză economică consecutivă. 12 milioane de tineri germani, de când s-au născut, nu au cunoscut altă figură centrală a politicii germane. Acum au până la 15 ani. Merkel este cancelar din 2005, perioadă în care Xi Jinping nici măcar nu era în comitetul permanent al Partidului Comunist Chinez. Față de Vladimir Putin sau Viktor Orban, Angela Merkel nu a făcut nicio rotație în altă poziție politică. Acum doi ani au fost presiuni puternice pentru numirea cancelarului german la conducerea Uniunea Europene.
Angela Merkel cunoaște mandatele prezidențiale ale lui Bush Jr., Obama, Trump și Biden. Angela Merkel i-a avut ca omologi în timpul mandatelor sale pe, din partea Franței, pe Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Emmanuel Macron și, probabil, pe următorul președinte al Franței. Față de ei, Angela Merkel nu a primit vreun vot direct. Cancelarul german este ales de Bundestag la propunerea președintelui federal, acesta la rândul lui ales indirect. Merkel i-a avut ca președinți pe Frank-Walter Steinmeier, Joachim Gauck, Christian Wulff și Horst Kohler. Nu mai discutăm despre prim-miniștrii britanici care i-au fost omologic, căci vor fi voci care vor spune că sistemul este unul parlamentar. Ei, bine, parlamentarii britanici au ales în perioada aceasta, sprijiniți de votul popular, pe Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson. Ultimul prim-ministru britanic care a avut un mandat mai lung ca al actualului cancelar german la această dată a fost ales la 1783. Statistic, Merkel se luptă acum să îl depășească ca mandat pe Otto von Bismarck, dar este bine că a luat decizia să se retragă.
Rotația elitelor este în esența democrației, la fel și rolul alegătorului în a decide asupra celor care îl guvernează. Bun, Germania are o experiență nefastă cu opțiunea alegătorului, dar aceasta vine pe niște motive socio-economice întemeiate și construite pe sute de ani. Iar aceștia nu și-au dat cu părerea despre Merkel decât prin sondaje, și acum aceasta rămânând mult în sondaje.Deși se bucură de o rată de aprobar de 74%, ar fi votată de doar 29%. Mai mult, există o prăpastie intergenerațională de care puțină lume vorbește.
Dacă intrăm în discuția despre asigurarea stabilității înseamnă că avem mari probleme.