Angajamentele G20 privind anticorupția

Angajamentele G20 privind anticorupția

Liderii G20 s-au reunit într-o reuniune de pandemie găzduită de Arabia Saudită între 21-22 noiembrie 2020. Reuniunea s-a desfășurat sub titlul „Realizând oportunitățile secolului 21 pentru toți” și a avut pe agendă teme precum pandemia COVID-19, rezolvarea problemei inegalităților și sprijinirea celor mai vulnerabili, asigurarea accesului la servicii de bază pentru dezvoltare, redarea creșterii economice.

Temele sunt de interes internațional, dar atrag atenția asupra subiectului anticorupției, aproape dispărut din România în ultimul an, eliminat și din Strategia Națională de Apărare a Țării. Cel mai bine este să traduc materialul, iar fiecare persoană interesată poate căuta referințele indicate în acel fragment și, la final, putem vedea unde stăm.

„Anticorupție: vom continua să fim un exemplu în lupta globală împotriva corupției. În această privință, salutăm prima întâlnire ministerială a G20 privind anticorupția. Vom continua să promovăm integritatea globală în răspunsul oferit pandemiei, și andosăm Apelul la acțiune al G20 privind corupția și COVID-19. Ne angajăm să adoptăm și să promovăm o abordare care să includă multiple părți, inluzând organizații internaționale, societatea civilă, media, și sectorul privat, pentru a preveni și combate corupția. Salutăm Inițiativa de la Riyadh pentru sporirea cooperării internaționale privind aplicarea legii în aria anticorupției. Aprobăm Acțiunea G20 privind cooperarea internațională în materie de corupție și infracționalitate economică, făptași și recuperarea activelor furate. Salutăm abordarea reformată asupra Raportului G20 privind răspunderea în privința anticorupției, și andosăm Principiile G20 la nivel înalt pentru 1) dezvoltarea și implementarea strategiilor naționale anticorupție; 2) promovarea integrității în sectorul public prin folosirea de tehnologii ale informației și comunicațiilor și, 3) promovarea integrității în acțiunile de privatizare și parteneriatelor public-privat. Vom arăta eforturi concrete până în 2021 pentru criminalizarea mitei străine și aplicării legislației privind mita străină în linie cu articolul 16 al Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, și cu o posibilă perspectivă de aderare a tuturor țărilor G20 la Convenția OECD anti-mită. Salutăm alăturarea Arabiei Saudite la Grupul de lucru OECD privind mita.”

Cum România este exemplu global privind corupția, cum avem toate aceste cazuri prezente activ în România în ultimii ani, fără reacții din partea instituțiilor responsabile și a mediului politic, faptul că cele mai importante economii ale lumii pun lupta pentru anticorupție este de apreciat.

imagine: G20

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.