Angajamente pentru reformarea Uniunii Europene în urma CoFoE

Angajamente pentru reformarea Uniunii Europene în urma CoFoE

Conferința privind viitorul Europei, derulată timp de aproape doi ani de zile, cu o largă consultare a populației și instituțiilor din UE și din statele membre ale UE, a ajuns la final, cu 49 de obiective și peste 320 de măsuri.

S-a închis formal pe 9 mai 2022, într-o conferință susțină susținută în cadrul Parlamentului European, unde președinții principalelor instituții europene s-au angajat să ducă la îndeplinire propunerile și măsurile adoptate de adunarea plenară a Conferinței, după examinarea acestora. Un evenimentul care va spune ce se va întâmpla cu aceste propuneri va avea loc în toamna anului 2022.

Momentul este unul care va defini viitorul integrării europene, ținând cont de propuneri. Liderii instituțiilor europene s-au pronunțat în favoarea revizuirii tratatului, fie că vorbim de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Emmanuel Macron, președintele Franței – țara care deține conducerea dimensiunii interguvernamentale a UE, sau Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. De altfel, o largă majoritate din Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care solicită declanșarea procedurii de modificare a tratatelor europene. Emmanuel Macron a transmis că în luna iunie va solicita declanșarea procesului de modificare a tratatelor europene. Măsura, de altfel, este necesară, căci UE și-a atins limitele în formula actuală, existând puține inițiative europene de succes în ultimele două decenii.

Luarea deciziilor cu majoritate calificată și creșterea controlului democratic sunt printre măsurile care ar putea transmite cum va arăta viitorul Uniunii Europene. După un an de consultări, propunerile includ măsuri precum acordarea dreptului de inițiativă legislativă Parlamentului European și eliminarea unanimității asupra temelor de politică externă, propunere printre cele mai contestate, ținând cont de mizele decizionale ale acestora. Aproximativ jumătate din statele membre UE au anunțat deja că susțin implementarea propunerilor și măsurile rezultate din Conferința privind viitorul Uniunii Europene prin intermediul mecanismelor care există în acest moment la dispoziție, o variantă legitimă, dar mai puțin ambițioasă.

Peste 43.000 de propuneri au fost înregistrate de către cetățenii Uniunii Europene pe site-ul Conferinței privind viitorul Europei. Raportul final cu cele 320 de măsuri este disponibil aici. Mesajul Parlamentului European cu privire la angajamentului de schimbare este pe site-ul instituției europene.

imagine: europarl.europa.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.