Ambasadorii incluziunii sociale

Jocurile Paralimpice Rio 2016

Ambasadorii incluziunii sociale

Acum câteva zile citeam câteva statistici îngrijorătoare în privința incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, axate pe accesul la educație, accesul la piața muncii, oportunitatea de a se implica în inițiative civice și nu numai.1

Ideea importantă din aceste statistici este că o mare parte din populația care are anumite dizabilități este practic exclusă din societate, iar cei care se gândesc la politici sociale prin care să sprijine integrarea lor sunt puțini (nu îi includ aici pe care sunt alături de persoanele cu dizabilități și care îi ajută pentru a depăși anumite piedici), o bună parte provenind din rândul acestora.

E drept că dizabilitatea trebuie văzută caz cu caz. Unele persoane pot avea nevoie de suport, altele pot și vor să se descurce în limita posibilităților singure. În cazul unora dizabilitatea înnăscută, în cazul altora este dobândită. Sunt multe tipuri de dizabilități, de aici o diversitate care trebuie luată în serios. Dar voiam să discut despre altceva.

Văd jocurile paralimpice ca o modalitate prin care se poate trage o alarmă asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități și a modalităților în care acestea pot fi incluse în societate. Mă refer la incluziune în adevăratul sens al cuvântului, căci în unele cazuri o persoană cu dizabilități poate să aducă, dacă i se oferă condițiile, o contribuție importantă comunității în care trăiește.

Iar când mă refer la un semnal de alarmă, mă refer, cel puțin în cazul României, la necesitatea accesibilizării scărilor de bloc, instituțiilor publice în condiții reale, a facilitării accesului la mijloacele de transport în comun, la ascultatea și implicarea acestora în conturarea politicilor publice, la activități culturale și recreative, la accesul la locuri de muncă decente și așa mai departe.

Jocurile paralimpice, dincolo de spectacol, inspirație și motivație, oferă și o imagine asupra acestor aspecte. Jocurile Paralimpice Rio 2016 au loc între 7 și 18 septembrie. În ultimii ani, tot mai multă lume a auzit de acestea. Susținerea acestor sportivi a crescut în ultimii ani la nivelul conștientizării publice, însă se poate și mai bine – în sensul trecerii de la conștientizare la acțiune în sprijinul și al celor care nu participă la Rio prin încurajarea soluțiilor la problemele pe care le întâlnesc.

Urez o experiență memorabilă tuturor sportivilor prezenți la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016. Participă unsprezece români, cel mai mare număr de reprezentanți pe care l-a avut România până acum la Paralimpice.

Olympus susține și ediția aceasta adevărații învingători, direcționând către Comitetul Național Paralimpic câte 50 de bani pentru fiecare sticlă promoțională de lapte de consum Olympus (1,5% și 3,5% grăsime) cumpărată prin programul de responsabilitate socială.

Este o modalitate prin care este sprijinită mișcarea paralimpică de elită din România. Personal, nu cred că trebuie sprijinită doar mișcarea paralimpică de elită cu scopul obținerii unui număr cât mai mare de medalii, ci mai ales cea de la nivel local, regional și național, astfel încât o persoană cu dizabilități să aibă șansa să își dezvolte abilitățile prin intermediul sportului nu numai dacă este într-un statut privilegiat.

De-asta sper ca România să fie cu ochii pe ei și să le țină pumnii strânși, căci pot provoca schimbare nu numai în domeniul sportului paralimpic de performanță, ci și la nivelul altor sectoare sportive sau extra-sportive.

sursa imagine: Facebook – Paralympic Games
  1. Dacă voi găsi documentul în care le-am văzut, voi reveni cu un link către acesta []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.