Amânarea crizei aprofundează criza
Amânările încercate de Președinte sunt un dezastru politic care se va răsfrânge asupra întregii economii și societăți. Chiar și plimbarea din Slovenia din următoarele zile a președintelui Iohannis, care nu va avea niciun rezultat, putea fi scurtată, ținând cont de criza politică pe care a provocat-o.
În afară de păstrarea unui weekend liniștit, nu există niciun motiv pentru anunțarea consultărilor politice pentru numirea unui nou cabinet pentru săptămâna viitoare. Ideea anticipatelor este la fel de nefericită. Până acum aveam un guvern incompetent, corupt și incapabil să guverneze în interes public. Acum avem unul cu aceste caracteristici și fără puteri depline.
Proiect de buget pe 2022 nu există. Proiectele de legi pentru atingerea primelor ținte din PNRR nu există (bine că se plimbă comitetul de coordonare de la o instituție la alta, fără a rezolva nimic, dar având impresia falsă că rezolva ceva politic) și, dincolo de proiectele de legi, nu există vreo forță care să genereze coalițiile necesare pentru a face investițiile obligatorii. Situația cu acordurilor de finanțare pentru fondurile structurale va repeta scenariul din 2015-2016. Măsuri consistente pentru a lupta cu COVID-19 nu vor putea fi adoptate. Este imposibil de răspuns crizei din energie până vom avea un nou guvern.
Sper ca noul executiv să aibă oamenii care știu că guvernarea nu se face pentru partid, că înseamnă mai mult decât semnat ceea ce ajunge pe masă și redistribuit leneș resursele publice. Altfel, poate aveau dreptate unii când spuneau că statul român este incapabil să guverneze în interes public. Poate punem actualul guvern din Republica Moldova să guverneze și România, măcar acolo se mișcă lucrurile.