Ghid de supraviețuire în afara rețelelor sociale

Ghid de supraviețuire în afara rețelelor sociale

  1. Există backup pentru resursele publicate acolo, fie că este vorba de informație (articole, mesaje publice, etc.), listă de contacte, și altele. Se poate face din setările Facebook, există îndrumări publicate de companie. Nu vor fi disponibile câteva lucruri precum mesajele de pe Messenger (de ce ai avea nevoie de mesajele dintr-un chat ca backup, când ai alte soluții pentru mesajele importante?), comentariile lăsate pe diferite pagini (ceea ce ar trebui să fie o fericire, căci observ o dimensiune culturală semnificativă cu avalanșa de comentarii lăsate), ori timpul pierdut cu reacții pe Facebook (Instagram a mers în direcția bună când a interzis afișarea lor, cu Facebook e mai greu, căci altfel e mai greu de promovat acte genocidale ca în Birmania).
  2. Reducerea dependenței de grupurile Facebook. Este una dintre cele mai cunoscute opțiuni, fie că vorbim de grupurile propriu-zis sau de grupurile de tip chat precum cele de pe Messenger ori WhatsApp. Linia aceasta se contopește într-una singură de multe ori. Este un contact importat sau relevant din orice punct de vedere? Telefonul, adresa de birou, emailul, alte categorii de contact rămân relevante. Este un dezastru ce se întâmplă cu grupurile de WhatsApp, în care ajungi să discuți teme relevante pe WhatsApp. Deciziile comitetului de părinți nu se iau pe WhatsApp. Comunicarea Guvernului cu presa nu se face pe WhatsApp decât ca alerte rapide care ar trebui publicate anterior pe canalele proprii (canalele Facebook nu sunt canale proprii). În rest da, rețeaua este bună din punct de vedere al unor aspecte de securitate – când pierzi tot, dacă ți-ai pierdut telefonul sau numărul de telefon, iar backup din diferite motive nu îl faci. La fel ca Signal. Pe cealaltă parte, WeChat îți oferă niște avantaje din punctul acesta de vedere.
  3. Păstrează datele de contact ale celor cu care ar trebui să fii în contact. Faptul că Facebook este o companie privată de utilitate publică la nivel internațional nu înseamnă că este scutită de astfel de incidente. Au loc numeroase categorii de incidente. Recent, datele a peste un miliard de utilizatori au ajuns din nou pe darknet. Sunt și alte posibilită de provocare a unor incidente care pot afecta mult mai dur rețeaua. Nu suntem într-un sistem descentralizat precum societatea umană, ci încă legați central de Facebook. Atacuri coordonate asupra centrelor de date, alte atacuri cibernetice, lista poate continua. Mai este mult până când vei avea siguranța că peste un an fei avea datele de contact ale persoanei pe care ai întâlnit-o astăzi pentru a-i propune un nou proiect. Sigur, au un rost și cărțile de vizită.
  4. Accesul la informație nu este garantat. Vor fi momente în care Google și Alexa nu vor putea să ofere informațiile la o rugăminte vocală. Sigur, scenariul respectiv are un risc redus să se întâmple, dar există acolo. Este bine să știi că Google nu este enciclopedia, că sursele sunt altele, și că s-ar putea să ai nevoie să te descurci și fără Google, Wikipedia și alte canale populare. Din nefericire, în epoca digitală, speranța de viață a resurselor digitale este mult mai mică ca în cazul cărților și ziarelor tipărite. Cenzura poate fi asigurată cu câteva click-uri, iar controlul democratic este aproape inexistent, dincolo de câteva direcții puțin dezvoltate.
  5. Impactul social și emoțional al rețelelor sociale este variat. Cu bune și rele. În același timp, impactul social și emoțional al acestora în cazul deconectării nu trebuie ignorat. Lipsesc programele clare în privința unor fenomene precum adicția digitală, privind impactul asupra sănătății al digitalului, privind abilitățile practice dincolo de social media, privind limitarea pagubelor sociale și emoționale în afara acestor platforme. Contextul creat de social media dislocă alte contexte sociale, ceea ce contează, de asemenea, fie că vorbim de rolul centrelor comunitare sau ale altor huburi sociale. Am adăugat emoțional pentru că, la fel ca în momentul sosirii pandemiei, multe persoane au avut dificultăți în privința sănătății mintale și nu numai. Există alternative, pot fi dezvoltate alte activități, există soluții, doar că acestea trebuie facilitate cumva și de cineva. Tradițional, era rolul activităților de entertainment, cultură, al centrelor educaționale și de formare, al locului fizic al muncii, și al societății civile. Dar și acestea au migrat.

Relevant discuției:

Soluții pentru o guvernare democratică a rețelelor sociale

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.