Am dat SIIJ pentru mama SIIJ

În comisiile Parlamentului României, coaliția aflată la guvernare a reușit să surprindă pe toată lumea cu compromisul găsit pentru desființarea Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție: a înlocuit o secție specială cu competențe exclusive de urmărire penală pentru infracțiunile comisa de magistrați (și alte persoane alături de magistrați) cu o superimunitate pentru magistrați. Exclude ofițerii justiției din câmpul justiției. Practic, magistrații trec deasupra legii, deasupra celorlalte puteri ale statului, deasupra ideii de justiție egală în fața legii.

Ministrul Justiției Stelian Ion a dovedit din nou că nu poate discerne binele de rău și că încă nu a ieșit din logica de campanie electorală, altfel nu punea pe primul loc desființarea secției în dauna logicii pentru care acea secție trebuia desființată, ori îmbunătățită1. Avocatul lui Radu Mazăre este incapabil să expliciteze motivele pentru care a preferat o obține și nu alta, reușește chiar să ne uimească cu declarații precum „din punctul meu de vedere, această variantă nu este fericită, dar este mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau la o instituție centralizată”. Nu rezolvă nimic prin eliminarea SIIJ. Fără să vadă că a eliminat garanții pentru un proces corect, că a eliminat garanții pentru desfășurarea acelor procese în primul rând, și că magistrații vor depinde acum de bunăvoința CSM și pentru trimiterea în judecată a unor magistrați corupți (dacă își trimit oamenii care trebuie în CSM, nu doar că au superimunitate, dar blochează orice dosar în care pot fi implicați, suficient cât să treacă mulți ani). A îndeplinit lozincile din programul electoral cu readucerea unei impunități asemenea perioadei comuniste în justiție, când justiția era decisă tot de partid.

Într-adevăr, SIIJ a ridicat mari probleme în forma propusă de PSD-ul condus de Liviu Dragnea datorită posibilităților de intervenție în dosare. Știm povestea cu fluxul unor dosare cum a fost atunci când Kovesi candida pentru EPPO. Știm că existau riscuri de politizare a actului de justiție și de eliminare a garanției de independență a justiției prin competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori. Pe de altă parte, cele mai multe parchete nu au competențe suficiente pentru aceste infracțiuni. Nu mai spunem că procurori, judecători, politicieni și alte persoane petrec împreună în toată țara, iar justiție se face la câteva secții din țară, în restul având încă o mafie care a capturat însăși ideea de justiție. Dacă mai adăugăm abuzuri de tipul celor de la Prahova, oricât de mafioți ar fi cei anchetați, ideea de un proces corect și de independență a justiției dispare. SIIJ putea fi reformată pentru a corespunde standardelor necesare, căci era și este încă o necesitate în România în care justiția și anticorupția sunt deasupra legii. Este dificil de înțeles de ce și oameni de bună credință au mers pe varianta desființării, încercând să revină la situația impunității de dinainte. Doar că nu acum ne întoarcem nu doar la impunitate, ci la scoaterea judecătorilor și procurorilor din actul de justiție și plasarea lor deasupra.

Avizul pentru trimiterea în judecată din partea CSM introdus de UDMR pentru a sprijini propunerea de desființare inițiată de USRPLUS și PNL, cu care cei din urmă au fost de acord, elimină posibilitatea de a trimite independent în judecată judecători și procurori. Egalitatea în fața legii nu mai există nici pe hârtie cu această propunere. Independența justiției dispare când însăși cei din justiție și procuratură se pun deasupra legii. Garanțiile pentru un proces corect sunt eliminate înainte de începerea procesului. Până și anchetele au de suferit, căci anchetatorii vor ști de dinainte cine și cine nu are șanse să fie avizat de CSM, un CSM care, dincolo de a fi garantul independenței justiției, s-a transformat în sindicatul magistraților și riscă să devină chiar garantatul impunității magistraților.

  1. Din punctul meu de vedere, este nevoie de SIIJ, sunt soluții pentru a îmbunătăți funcționarea secției astfel încât să funcționeze la cele mai înalte standarde judiciare și democratice []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *