Un festival de film și cultură montană la Predeal: Alpin Film Festival

Un festival de film și cultură montană la Predeal: Alpin Film Festival

 

Aud că se va desfășura un festival de film și cultură Montană la Predeal luna viitoare, intitulat Alpin Film Festival. Festivalul îi va reuni pe alpiniștii Zsolt Torok, Cornel Coco Gălescu, David Neacşu, Mircea Opriş, speologul Cristian Lascu, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă și nu numai.

Mă gândesc că este o bună ocazie să zic ce inițiativă faină este. Poate ne mai amintim de potențialul turistic al Carpaților și al muntelui în forma sa nealterată. Încă avem acest avantaj față de alții și putem să îl revitalizăm.

Am ascultat de-a lungul timpului vorbind persoane care chiar au experiență pe munte. Din păcate, jungla urbană cu multe betoane m-a îndepărtat de munte în ultima perioadă, dar încă am o imagine pe care am făcut-o acum câțiva ani și care îmi place foarte mult. La fel, îmi amintesc experiența din 2014 când m-am plimbat puțin pe un vârf al Sierrei Nevada în Andaluzia. Gata, căci creez prea multă nostalgie. Atașez pozele despre care vorbesc în paragraful acesta și las mesajul organizatorilor să vorbească mai mult:

Lacul Lala Mare
vf. Veleta, Sierra Nevada

Alpin Film Festival

Oraşul Predeal va găzdui, în perioada 4 – 6 martie, ediţia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România.

Desfăşurat în oraşul aflat la cea mai mare altitudine din ţară, evenimentul va reuni, timp de trei zile, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, precum şi un salon de carte montană.

Pârtia de la Clăbucet Sosire va deveni, pentru două seri, un imens cinematograf in aer liber, proiecţiile fiind realizate cu ajutorul celui mai performant echipament video mobil din România, dotat cu un ecran de 120m2, proiector 4k şi un sistem de sunet de calitate. Programul cuprinde şi proiecţii indoor, in Sala de Sport Predeal, cu o capacitate de 400 de locuri. Intrarea este libera.

alpin film festival

Programul oferă o selecţie a unora dintre cele mai bune producţii internaţionale de film din ultimii ani, ce au ca subiect principal muntele şi valorile pe care acesta le inspiră – pasiune, aventură, ecologie, turism, solidaritate, respect.

Printre filmele selecţionate la ediţia din acest an se numără documentarul austriac “STREIF – One Hell of a Ride“ – un film Red Bull Media House despre cea mai spectaculoasă cursă de coborâre din lumea schiului alpin (cea de la Kitzbühel) sau VALLEY UPRISING – un documentar considerat drept cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată, ce vorbeşte despre istoria alpinismului în Statele Unite.

Alpin Film Festival este completat de două secţiuni paralele – ALPIN BOOK FESTIVAL, un salon de carte de munte şi ALPIN PHOTO FESTIVAL. Ediţia din acest an propune, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, cuprinzând fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă. Expoziţia foto inedită este realizată, în acest an, în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – S.K.V.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.