Ai grijă ce îți dorești, căci s-ar putea să se îndeplinească

Ai grijă ce îți dorești, căci s-ar putea să se îndeplinească

În 2005, Vladimir Putin, într-un discurs adresat cetățenilor ruși, numea prăbușirea Uniunii Sovietice ca fiind „un dezastru geopolic major al secolului”, „o dramă adevărată” pentru națiunea rusă. Contextul în sine era altul. Vorbim de un discurs adresat cetățenilor ruși și o focalizare pe zecile de milioane de cetățeni ruși rămași în afara granițelor.

Însă nu putem să dezlipim acest discurs de conflictele economice și ideologice dintre URSS și USA în perioada Războiului Rece în momentul în care aduci geopolitica în discuție. URSS se remarca, mai ales, prin poziția geopolitică și prin alternativa pe care încerca să o reprezinte.

Timpul trece și, după Crimeea și estul Ucrainei, au venit primele sancțiuni la adresa unor oficiali și agenți economici din Rusia, aplicate în special de Uniunea Europeană, apoi de Statele Unite. Uniunea Europeană prelungește acest sancțiuni din jumătate în jumătate de an, s-a adaptat la crizele de la început. Statele Unite au venit cu noi sancțiuni recent.

Pe 2 august, Donald Trump a semnat o bucată de legislație care introducea noi sancțiuni împotriva Rusiei, fiind oarecum forțat de aprobarea bipartizană a Congresului pentru noile sancțiuni.

Trump a criticat deschis măsurile introduse de Congres, la fel și zona din conducerea executivă a Statelor Unite axată pe cooperare economică, în special în domeniul energiei. Zona militară, inclusiv vicepreședintele Mike Pence, a fost vorbit deschis în favoarea sancțiunilor.

În principiu, noile sancțiuni afectează companiile implicate în exportul de energie. După îngrijorările UE, Congresul Statelor Unite a mai îndulcit puțin sancțiunile, însă lasă un spectru destul de larg de acțiuni cu impact negativ asupra economiei europene.

Dmitry Medvedev, prim-ministrul rus, a acuzat „un război comercial”, iar Vladimir Putin a acționat prin anunțul înlăturării a 755 de persoane aparținând corpului diplomatic și personalului Ambasadei Statelor Unite aflate în Rusia.

Poziția Uniunii Europene sau a actorilor relevanți în această criză din Uniunea Europeană merită o discuție separată, însă declarația lui Vladimir Putin din 2005 pare să devină realitate. Un mini război rece, poate mult mai cald, în care Statele Unite practica doctrina îngrădirii pe plan regional, într-un mod convențional, a apărut. Cum a apărut este o altă discuție.

sursa imagine: Russia – United States/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.