AI, big data și responsabilitate socială

AI, big data și responsabilitate socială

Ediția 2017 a Webstock s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar ideile și proiectele amintite în cadrul programului au arătat că multe lucruri pozitive se pot face cu spiritul potrivit, de la mesajele transmise de actorul Marius Manole în care a accentuat faptul că o formă fără fond nu o să reziste niciodată și exemplele de „se poate” în România ale altor invitați la reîntoarcerea către comunitate a Fundației Vodafone prin sprijinirea sistemului medical și exemplele de transformare a comunicării unor instituții publice.

Mă voi opri la o prezentare la care am asistat după-amiază la Webstock, în cadrul unei sesiune despre trenduri (sau despre cum trendurile nu sunt totul în comunicare și marketing), „New Digital Idea Session”, dacă ne uităm cum era înscrisă această sesiune în program. Și mă voi opri la câteva exemple evidențiate de Claudia Chirilescu, director general la agenția Spoon Media, exemple care îmbină comunicarea, marketingul, big data și, în unele dintre acestea, inteligența artificială.

Mă bucur că am avut ocazia să le descopăr și pot spune, la fel cum am zis și într-un tweet  imediat după ce am plecat, am devenit un pic mai optimist în privința beneficiilor sociale ale inteligenței artificiale, o zonă despre care am atât opinii pozitive, foarte bune, cât și negative. În fine, tehnologia e relativ neutră, depinde cine o folosește și cum o folosește.

Revin la prezentarea urmărită, cu trei exemple pe care le-am notat:

AAMI Smart Plates

Un asigurator din Australia încearcă să crească o generație mai responsabilă de conducători auto folosind o aplicație, o mulțime de date și o puternică dimensiune de responsabilitate socială. Monitorizează toate obiceiurile șoferilor, le descurajează pe cele proaste și formulează recomandări în timp real. Mai mult, te ajută și să înveți și cum să îți dezvolți noi competențe de șofat în funcție de diferite condiții. Pentru mai multe detalii, urmărește clipul atașat și verifică site-ul proiectului – AAMI Smart Plates.

Chat Yourself

Aplicația folosește tehnologia chatbot pentru a sprijini persoanele care au Alzheimer. Funcționează ca un asistent virtual și încearcă să facă mai bună viața oamenilor. Chat Yourself folosește un chat pentru răspunsuri automate, bazate pe obiceiurile pacientului și oferă acestuia ajutor când are nevoie.

Proiectul experimental a fost dezvoltat de Italia Longeva, o rețea dedicată îmbătrânirii care își propune să ofere o viziune în care seniorii reprezintă o resursă pentru societate, bazată pe îmbătrânire activă.

AiMEN

Bazat pe IBM Watson, AiMEN a fost un proiect dedicat promovării serialului TV „Young Pope”, în care inteligența artificială a fost folosită pentru a propovădui cuvintele Domnului către utilizatorii social media.

AiMEN în versiunea aceasta poate părea amuzant (în varianta optimistă), inutil sau enervant, cel puțin pentru persoanele care se trezesc cu citate din Biblie ca reacție la anumite postări de pe Facebook, Twitter sau alte rețele sociale, dar exemplul poate fi folosit în alte domenii.

Să ne imaginăm că nu știi ce să faci în momentul în care cineva a parcat ilegal și ai nevoie de sfaturi rapid – scrii nemulțumirea pe Facebook și primești răspunsul. Să ne imaginăm că ai remarcat încălcarea unor legi – scrii nemulțumirea pe Facebook și primești răspunsul. Sau că nu știi care este cel mai apropiat centru social prin care poți să ajuți o persoană care a ajuns în stradă. Sunt câteva exemple prin care exemplul acesta poate căpăta o dimensiune practică.

sursa imagine: fb.com/webstock

Sper că exemplele acestea sunt utile și că vor fi sprijinite în continuare în diferite forme pentru a îmbunătăți nivelul de bunăstare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.