Agenția Europeană AntiDrog ar putea avea mai multă putere

Agenția Europeană AntiDrog ar putea avea mai multă putere

Comisia Europeană a venit cu o propunere de consolidare a mandatului și capacităților Centrului european de monitorizare pentru droguri și adicție bazată pe droguri. Pe lângă noul mandat, care presupune și competențe în identificarea soluționarea provocărilor la zi în privința drogurilor ilicite din UE, va beneficia și de o schimbare a denumirii, transformându-sew în Agenția Uniunii Europene pentru Droguri (Agenția Europeană AntiDrog). Regulamtul cu aceste propuneri trebui aprobat de Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene.

De ce o agenție europeană pentru droguri?

Se estimează că aproximativ 83 de milioane de adulți din Uniunea Europeană, reprezentând aproape 30% din populația adultă a Uniunii, au consumat cel puțin o dată în timpul vieții acestora. Mai mult, au fost înregistate în 2019 peste 5.150 de decese bazate pe supradoze în UE, în creștere din 2012. Evoluțiile de pe piețele ilicite de droguri nu sunt mai îmbucurătoare, fiind importate cantități record de cocaină și heroină UE, iar producția de droguri sintetice precum amfetamine și ecstasy este la nivel record. Piața drogurilor este considerată cea mai mare între piețele de criminalitate din UE, ridicându-se doar în retail la o valoare de piață de minimum 30 de miliarde de euro în fiecare an.

Ce va putea face Agenția UE pentru Droguri?

În baza acestui mandat consolidat, Agenția UE pentru Droguri ar putea să realizeze evaluări în privința amenințărilor bazate pe evoluții noi în privința drogurilor ilicite cu posibil impact pozitiv asupra sănătății publice, siguranțe și securității; să emită alerte în situația în care substanțe periculoase devin disponibile pe piață; să monitorizeze utilizarea multiplă a substanțelor adictive în momentul folosirii ca droguri; să înființeze o rețea de laboratoare toxicologice și criminalistice prin aducerea împreună a laboratoarele naționale; să realizeze campanii de conștientizare și prevenire la nivelul UE și să sprijine statele membre UE să pregătească campaniile naționale; să furnizeze cercetare și sprijin asupra lanțului de aprovizionare cu droguri și asupra piețelor de droguri, plus alte câteva competențe auxiliare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *