89% din tinerii europeni își doresc o educație axată pe drepturi și responsabilități ca cetățeni europeni
Ianuarie a adus publicarea unui eurobarometru privind tinerii europeni, bazat pe date culese în septembrie 2017, și structurat pe patru capitole:
- Participarea civică și socială;
- Participarea în activități voluntare organizate;
- Participarea în proiecte internaționale de tineret;
- Prioritățile și acțiunea Uniunii Europene.
Mai bine de jumătate dintre tineri (53%) au răspuns că au participat în activitățile a cel puțin un grup sau organizație în ultimele douăsprezece luni. Cluburile sportive, cele de tineret și organizațiile culturale rămân în topul preferințelor activităților de voluntariat ale tinerilor.
În privința participării la alegeri, se remarcă o creștere a participării acestora la vot. 64% spun că au votat în alegerile locale, regionale sau naționale din ultimii trei ani. Votul în cadrul alegerilor la nivel local este pe primul loc (44%), urmat de cel de la nivel național (43%) și de cel regional (31%). Rezultatele acestui eurobarometru indică o creștere a participării la vot cu 18 procente față de decembrie 2014.
31% dintre respondenți spun că au fost implicați în activități voluntare organizate în ultimele douăsprezece luni, dintre acestea 69% fiind activități urmărind schimbări în comunitatea locală, 29% schimbări la nivelul țării, 11% schimbarea la nivelul altor părți ale lumii și 10% schimbări la nivel european. 28% dintre voluntari spun că au primit o formă de recunoaștere formală a participării lor – diplome, certificate, etc. Doar 8% dintre respondenți au efectuat voluntariat în afara țării, iar 14% în proiecte și activități cu tineri din alte țări.
Educația și deprinderile (53%), protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice (50%), ocuparea (42%), managementul fluxurilor migratorii și integrarea refugiaților (40%), apărarea și securitatea (35%), libertarea de mișcare (20%), solidaritatea (19%) și participarea democratică (12%) formează tabloul preferințelor de priorități ale tinerilor privind UE.
În primele trei opțiuni pentru încurajarea solidarității sunt arii precum educația și formarea, ocuparea, bunăstarea și asistența socială.
89% dintre respondenți sunt de acord cu faptul că guvernele naționale ar trebui să îmbunătățească sistemul de educație în zona promovării drepturilor și responsabilităților ca cetățeni europeni. (10% dezacord)
83% dintre respondenți sunt de acord cu învățarea obligatorie prin sistemul educațional a unor subiecte precum funcționarea Uniunii Europene și instituțiile sale, istoria Uniunii Europene și cultura europeană. (13% dezacord)
67% sunt de acord că programele Uniunii Europene în zona de tineret, precum Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, îi fac pe tineri să se simtă mai europeni. (27% dezacord)
Respondenții au avut de ales trei idei privind viitorul Europei dintr-o listă dată. Promovarea gândirii critice și a abilității de a căuta informații pentru a combate știrile false și extremismul adună acordul a 49%, la fel pentru accesul facil la informații pentru tinerii care vor să se mute sau să lucreze în străinătate pentru încurajarea angajării acestora.
Datele și situațiile de la țară la țară sunt disponibile în Eurobarometrul Flash 455.