10 state pe care le aprofundez la facultate

Două dintre cursurile mele favorite pe care le-am ales pentru a le studia la Universitatea din Granada, destul de stufoase ce-i drept, reușesc să mă surprindă de fiecare dată. Vorbesc despre cursul în care aprofundez sistemele politice ale țărilor emergente, dar și cel referitor la zona Magreb. Abordarea este foarte diferită, iar termenii noi sunt fascinanți, să nu spun de modul în care, politic, se desfășoară activitatea aici. 

10 state pe care le aprofundez la facultate

China, India, Turcia, Brazilia, Rusia, Maroc, Algeria, Tunisia, Libia și Mauritania sunt cele zece state pe care le studiez în profunzime semestrul acesta aici. Mi-a lipsit un pic abordarea istoriei universale dintr-o perspectivă globală, deși am studiat-o, dintr-o perspectivă eurocentrică, și în țară. Istoria, schimbările politice, tradițiile și obiceiurile cu rol direct în activitatea politică, dezvoltarea instituțională, liderii din aceste țări, caracteristicile locale și aplicarea celor globale, relațiile internaționale ale acestor state, politicile publice principale, structura partidelor politice și evoluția acestora, provocările pe care întâmpină, fie că vorbim de cele de ordin politic, social, economic, geografic ș.a.m.d.

Cu eseurile la fiecare dintre acestea m-am obișnuit, cu ciudățeniile fiecăror sisteme mă obișnuiesc. Sunt diferențe majore față de modul în care le percepem și le folosim în viața de zi cu zi. Aș putea spune chiar diferențe majore în modul în care le îgnorăm specificitățile în modul în care ne raportăm la ele. Viziunile sunt uneori diferite față de cele pe care le-am învățat în țară, iar abordarea mult mai faină.

Și trebuie să spun încă o dată cât de bine îmi pare că nu am seminarii aici și că sunt cursuri de tip „lectures”, toate. Și, s-ar putea să pară surprinzător, ai mai mult de învățat și aplicat individual decât acasă.

Toate cele bune!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.