Când Magellan a fost atins de o săgeată otrăvită

Când Magellan a fost atins de o săgeată otrăvită

Dacă cauți pe Google informații despre Fernando Magellan, celebrul explorator portughez, afli că a murit „ucis în luptă” pe 27 aprilie 1521 în Mactan, Filipine. Ceea ce este adevărat, însă lasă o imagine incompetă, dacă nu ținem cont de detaliile morții.
Fernão de Magalhães a murit într-o încăierare tribală într-una din expedițiile sale de pe Insula Mactan.
Ceea ce trebuia să fie o invitație ospitalieră după ce a întâlnit un șef local s-a transformat într-un eveniment fatal. După ce a convertit la creștinism un trib local, Magellan a fost invitat să urmărească și să sprijine o bătălie locală, tribul convertit încercând să cucerească un altul. Doar că în luptă Magellan a fost lovit de o săgeată otrăvită și a fost lăsat să moară de către camarazii săi. Luptătorii lui Lapulapu din Mactan au reușit să se apere de forța comună făcută de rajahul din Cebu și spaniolii lui Magellan. Ulterior, rajahul Humabon a mai contribuit la otrăvirea unor soldați spanioli la festinul de după bătălia pierdută.
imagine: Wikimedia
Doar că exploratorul portughez nu a murit într-o misiune a regelui Portugaliei. Prin 1917, după mai multe încercări de a obține mai multe beneficii de la monarhia portugheză, a dat Portugalia pe competitorul direct în materie de explorări imperiale: „Spania” celui ce avea să devină Carol al V-lea, cel care avea să dobândească titlul de Împăratul Sfântului Imperiu Roman.
Și așa Magellan și-a pus la dispoziție serviciile pentru noi descoperiri, mai ales mirodenii din insulele la care aveau acces portughezii. A plecat din Spania în 1519 la comanda a cinci vase și 270 de oameni. Africa de Vest. Brazilia. Patagonia. Trece din Atlantic în Pacific, primul explorator european care face asta, un portughez în slujba regelui Spaniei cu o flotă spaniolă și cu ce a rămas din revoltații spanioli. Guam. Filipine.
Planul lui Magellan s-a dovedit funcțional, chiar dacă a murit în Filipine, circumnavigația Pământului fiind o realitate, dovedită chiar de una dintre vasele care i-au supraviețuit călătoriei și a ajuns la final în Sevilla. Exploratorul portughez în slujba Spaniei nu a mai ajuns în teritoriile portugheze (acum Indonezia), alții au ajuns din echipa sa, dar oricum teritoriile filipineze aveau să îi răsplătească superiorii. Perioada colonială spaniolă asupra Filipinelor se întinde pe mai bine de trei secole.
Urmașul lui Carol Cvintul, Filipi al II-lea, avea să anexeze și să colonizeze insulele până când, în urma Războiului spaniolo-american din 1898, Statele Unite au ocupat Filipine și Guam.
imagine: Britannica

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.