Angela Merkel merge către al patrulea mandat

Angela Merkel merge către al patrulea mandat

Cancelarul german, deja de 12 ani în funcție, va câștiga fără probleme următorul mandat. Lumea nu are de ce să se înspăimânte de acest fapt.

De când este prim-ministru, șomajul în rândul populației Germaniei este în scădere. Creștere negativă a avut doar în anul 2009, când PIB-ul Germaniei a suferit de pe urma crizei, dar doar -5.6%. Surplusul comercial este și el acolo, din ce în ce mai mare. Pentru 2025, și-a propus să ducă rata neocupării sub 3%, ceea ce este o promisiune mare, având în vedere automatizarea, robotizarea și inteligența artificială, dar s-ar putea să fie și soluția care să marcheze viitorul planetei.

Crizele sunt depășite. Germania a trecut fără prea mari probleme de criza economică. Unii ar spune că este și un dezavantaj acesta pentru Europa. Criza migrației este gestionată într-un mod uman, iar sprijinul pentru internaționalism este clar. Germania este implicată în mult mai multe operațiuni militare peste hotare, cu scop pacifist, în ultimii ani. Sprijinul pentru soluții multilaterale și europene rămâne consistent, poate chiar mai vizibil.

Producția de energie regenerabilă a depășit 30%, iar susținerea pe cea nucleară este în scădere. De altfel, sunt două obiective promovate și în politica europeană și internațională.

Conducerea prin exemplu și prin soluții moderate pare să funcționeze fără probleme. Chiar dacă pot fi aduse multe critici partidului care o susține, aceasta a largit la 16% diferența între CDU și SPD, ceea ce face din creștini-democrați principala forță politică, la distanță față de social-democrați.

Direcția va continua astfel. Alegerile din toamnă nu vor produce nicio surpriză. Cea mai mare schimbare care poate fi făcută ține de compoziția coaliției de guvernare care o va susține pe Angela Merkel. O mare coaliție CDU-SPD ca până acum sau o combinație CDU-FDP-Verzi? În lumina ultimelor declarații ale liderilor FDP, ultima variantă își diminuează din importanță în dezbaterea publică. Mai mult, dacă tot merge bine așa, de ce să schimbi? O atitudine conservatoare în politică.

merkel
sursa imagine: Angela Merkel | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.