Vor cădea împreună sau separat?

Una dintre lucrurile care îmi sunt neclare acum este dacă Victor Ponta se va despărți de Gabriel Oprea. Au fost împreună la bine și la rău. Au fost împreună de la început, au făcut o echipă de nedezlipit.

Au trecut prin zeci de crize împreună, folosind aceleași metode. Victor Ponta a ieșit la înaintare, are și un alt background, dar s-a sprijinit pe Gabriel Oprea când avea nevoie. Acum, Gabriel Oprea se sprijină pe Victor Ponta, printr-o parte din crize trecând amândoi (a e vedea, de exemplu, plagiatele amândurora).

Problema actuală este cu cine dialoghezi? Care este actorul care poate schimba peisajul politic românesc până la alegeri? Cine este cel care poate face și reface alianțe în prezent?

În situația în care protestele vor continua până la Crăciun (deși cred că avea mici violențe până atunci, dacă guvernanții nu vor reacționa), Partidul Social Democrat va avea grave probleme de imagine. Vor lua peste 20% la locale, căci primarul se va alege dintr-un singur tur, dar vor fi niște voturi pe care le vor pierde. Iar activul de partid nu va fi mulțumit cu atât, căci este admirabil de dezvoltat.

Cel care poate face mutarea decisivă acum este liderul PSD, Liviu Dragnea, dar și acesta este într-o situație complicată, cu așteptarea sentinței. Să fie sau să nu fie cu suspendare? Sunt mulți factori care trebuie luați în considerare cu o justiție forțată în cazuri excepționale să se comporte politic.

Este bine să fii la guvernare înainte sau după alegeri? Din nou, partidul va fi foarte împărțit. Dar pe un fundal social agitat, chiar nu e bine să fii la guvernare. Cazul 1996 este un foarte bun exemplu. Dar asta înseamnă și o problemă de incentives în preajma alegerilor. Renunți sau nu la ele?

Cu majoritățile e complicat până când nu se vor face transferuri în Parlament, iar aceste sunt foarte posibile. Dacă protestele vor continua și vor fi organizate în multe orașe, un număr însemnat de deputați își vor căuta altă căsuță. Plecați, aceștia vor înclina balanța într-o parte sau alta.

UNPR-ul nu mai există și fuge toată lumea de el. ALDE ar juca cu PSD-ul lui Victor Ponta, dar acum nu mai este PSD-ul lui Victor Ponta. O parte trage înapoi la PNL, dar un PNL cu mari probleme interne și externe. UDMR-ul se luptă cu existența, dar încă poate înclina balanța în ambele părți. Mai sunt câțiva parlamentari la MP – Mișcarea Populară. Formarea unei noi majorități va fi complicată și foarte interesantă, iar riscul unei crize politice profunde până la alegeri este foarte mare.

Vor cădea împreună sau separat?

Își va permite PSD sau PNL să vină cu un nou cabinet? Vor colabora cu UNPR? Dar cu UDMR? Ultimele două formațiuni politice, de exemplu, ar fi un dezavantaj de imagine pentru ambele partide în perspectiva alegerilor locale și parlamentare.

Ar fi și o alte soluții la căderea finală:

I. Un guvern de tehnocrați, propus de o coaliție extinsă.

II. Un cabinet minoritar susținut din umbră atât de PSD și PNL, după modelul blatului din Consiliul General al Municipiului București.

Dar depinde de modul în care cei doi amici vor cădea…

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.