Soluția anticipatelor nu este o soluție. Mai mulți lideri de opinie promovează mesaje în care se cer alegeri anticipate și alegerea unui cabinet de tehnocrați.
Tehnocrații sunt lipsiți de putere politică și vor cădea la prima atingere. Vor întâmpina dificultăți în negocieri și în luarea deciziilor cu impact multiplu. Vor trebui să comunice cu populația și, dacă nu sunt comunicatori, vor ceda repede. Cei apropiați de partide vor ceda sub influența acestora, deci se repetă scenariul. Să ne amintim de eșecul CDR-ului? De nesustenabilitatea Guvernului Ungureanu? Aceste situații sunt întâlnite în toate democrațiile occidentale. Mulțumea nu își dorește democrație, chiar dacă o promovează discursiv. Se pot recicla politieni, se pot promova noi nume.
Legat de anticipate, pentru asta trebuie ca președintele Klaus Iohannis să iasă și să promită câțiva prim-miniștri care nu vor fi acceptați de partidele parlamentare, ceea ce nu se va întâmpla, indiferent de cât de neacceptabile vor fi propunerile. Sunt aruncate câteva nume pe piață, dar se uită că mai este un an până la alegerile parlamentare și șase luni până la locale. Partidele parlamentare mari vor supraviețui în aceste momente.
În al doilea rând, calculul politic nu iese. Cu excepția PNL-ului, nimeni nu îți dorește anticipate. De altfel, nu cred că liderii PNL au întrebat în partid dacă se dorește așa ceva. Propunerea e doar superficială, căci știu că în orice moment micul avantaj al lor s-ar putea duce. Să nu uităm că împreună cu PSD au distrus votul prin corespondență, deși candidatul lor, Klaus Iohannis, a fost principalul beneficiar. Apoi, avem mulți corupți prin PNL care au fost protejați de Parlament.
Indiferent de situație, soluțiile implică un cabinet minoritar, iar alegeri anticipate nu vor fi. Sunt doar niște zvonuri aruncate în spațiul public. Cert este că Iohannis va trebui să reacționeze rapid, căci strada îl va certa pentru nepăsare. România nu mai are guvern de șase ore, iar președinția e plecată, spiritual, din țară.