Uniunea Europeană critică erodarea politică din Hong Kong

Uniunea Europeană critică erodarea politică din Hong Kong

„În cursul anului 2020, am asistat la o deteriorare politică alarmantă în Hong Kong. Legea securității naționale impusă de Beijing este folosită pentru a reprima forțele pro-democratice, pentru a sugruma părerile diferite și pluralismul, și pentru e eroda libertățile fundamentale. Arestarea a zeci de activiști pro-democrație în ianuarie în acest an confirmă că trendul accelerează. În mod conștient, China demantelează principiul „o țară, două sisteme”, încălcând angajamentele internaționale și legea de bază a Hong Kongului. Schimbările eelctorale regresive aprobate ieri de Beijing sunt un alt semn în această direcție”, amintea pe 12 martie 2021 Jose Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Uniunea Europeană atrage atenția asupra unei erodări grave a autonomiei, a democrației și a libertăților fundamentale în Hong Kong. Redau principalele puncte transmise de autoritățile europene cu ocazia raportării acestor evoluții alarmante:

„Raportul subliniază că, în cursul anului trecut, Hong Kongul s-a confruntat cu o nouă erodare gravă a gradului său ridicat de autonomie, a principiilor sale democratice și a libertăților fundamentale pe care autoritățile chineze s-au angajat să le protejeze cel puțin până în 2047. Această deteriorare rapidă pune sub semnul întrebării dorința Chinei de a-și respecta obligațiile internaționale și angajamentele față de poporul din Hong Kong în temeiul principiului „o țară, două sisteme” și al Legii fundamentale a Hong Kongului.

La 30 iunie 2020, Comitetul permanent al Congresului Popular Național din China a impus Hong Kongului o lege privind securitatea națională (LSN). Conținutul LSN a suscitat preocupări serioase, care au fost în mare măsură confirmate de evenimentele ulterioare. LSN a avut un efect de intimidare asupra exercitării drepturilor și a libertăților protejate în Hong Kong și a constituit un element central al represiunii împotriva opoziției, care a inclus arestarea a numeroși activiști pro-democrație. Tendința către autocenzură în mass-media, în mediul academic și în societatea civilă s-a accelerat. Există, de asemenea, preocupări legate de efectele extrateritoriale ale LSN și de posibilele consecințe directe ale acesteia pentru cetățenii, întreprinderile și interesele UE. Autoritățile din China continentală au întărit supravegherea afacerilor din Hong Kong. Există în continuare un nivel ridicat de încredere în integritatea și imparțialitatea sistemului judiciar, însă este mai puțin clară măsura în care judecătorii vor putea să protejeze drepturile și libertățile în contextul aplicării LSN.

Alegerile pentru Consiliul Legislativ care urmau să aibă loc la 6 septembrie 2020 au fost amânate cu un an, guvernul indicând pandemia de COVID-19 ca justificare. În noiembrie, autoritățile din Hong Kong au expulzat patru parlamentari pro-democrație, în urma unei decizii a Comitetului permanent al Congresului Popular Național din China de la Beijing, subminând și mai mult gradul ridicat de autonomie al Hong Kongului, precum și sistemul său democratic de control și echilibru.

Raportul anual evidențiază interesele interconectate și legăturile dintre Uniunea Europeană și Hong Kong. Dincolo de legăturile interpersonale puternice și profunde, Hong Kongul găzduiește aproximativ 1 560 de întreprinderi europene și investiții europene în valoare de 163 de miliarde EUR. Chiar și în contextul dificil al unei pandemii la nivel global, în 2020 schimburile comerciale bilaterale totale au depășit 27,4 miliarde EUR, ceea ce face ca Hong Kongul să fie cel de al 12-lea partener comercial al UE în Asia în 2020. Peste 60 % din investițiile străine directe care intră și ies din China trec prin Hong Kong. Impunerea Legii privind securitatea națională și deteriorarea situației din Hong Kong în 2020 a avut un impact negativ asupra mediului de afaceri.” – Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.